594 mandlige film- og tv-skabere støtter »kvindelige, transkønnede og nonbinære kolleger« i krav til abortprocedurer

Mandlige film- og tv-skabere støtter nu op om deres kvindelige kollegers krav til de store filmstudier.

Jordan Peele er skuespiller og filminstruktør og er blandt underskriverne, der støtter om et krav om hjælp til filmfolk, der vil have en abort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aude Guerrucci/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retten til abort er under angreb i USA, og nu kræver i alt omtrent 1.000 filmfolk, at deres arbejdsgivere hjælper de ansatte, der måtte få brug for en abort eller for anden graviditetsrelateret lægehjælp.

I sidste uge kom over 400 kvindelige tv- og serieskabere med et krav til toplederne i Hollywood-studierne: De ville have, at der skal udarbejdes sikkerhedsprotokoller for gravide ansatte, som arbejder i amerikanske delstater, hvor abort enten er eller bliver forbudt.

Men kritiske røster spurgte hurtigt til, hvor mændene blev af, og nu har kritikerne fået svar på tiltalen.

Nu følger 594 mandlige tv- og serieskabere trop med et krav, der er magen til. Det skriver branchemediet Variety.

Blandt de 594 underskrivere finder man prisvindende Hollywood-sværvægtere som J.J. Abrams, der stod bag blandt andet »Star Wars: The Force Awakens« og tv-serien »Lost«, Jordan Peele (»Get Out«), Aaron Sorkin (»The Social Network«), Donald Glover (»Atlanta«), Taika Waititi (»JoJo Rabbit«) og Ryan Murphy (»Glee«).

Brevets tekst er kort. Der står blot, at underskriverne står skulder ved skulder med deres »kvindelige, transkønnede og nonbinære serieskaberkolleger i forhold til at kræve et svar fra vores arbejdsgivere vedrørende den forestående krise,« står der i brevet ifølge Variety.

Brevet er ligesom det oprindelige sendt til Disney, Netflix, Warner Bros. Discovery, Paramount, Apple, NBC Universal, Amazon, Lionsgate og AMC.

Begge breve er udsprunget af den amerikanske højesterets beslutning om at fjerne retten til abort, således at det nu er op til de enkelte delstater at beslutte, hvorvidt abort skal være tilladt.

Stop med antiabortdonationer

Ryan Murphy, der er manden bag tv-serier som »Glee«, »American Horror Story« og »The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story«, er også blandt underskriverne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Pizzello/AP.

Beslutningen betyder, at delstater som Georgia, Texas, Oklahoma og Louisiana har eller snart vil have love, der forbyder abort, og derfor står der også i det oprindelige brev, at underskriverne mener, at der er tale om »et nødstilfælde«.

Derfor mener underskriverne af de to breve, at der skal være procedurer, der sikrer ansattes muligheder for støtte til eksempelvis at rejse til andre delstater for at kunne få en abort. Derudover ønsker underskriverne, at medarbejdere bliver beskyttet i tilfælde af graviditeter uden for livmoderen eller andre komplikationer, der kan opstå for gravide, der er i gang med film- eller tv-optagelser.

Dernæst ønsker underskriverne, at medarbejdere skal modtage juridisk hjælp i tilfælde af retsforfølgelse på grund af en abort. Sluttelig opfordrer underskriverne til, at virksomhederne holder op med at donere til politiske organisationer og kandidater, som kæmper mod retten til abort.