Filmfolk i opråb i kølvandet på abortforbud i USA

Efter USAs højesterets beslutning om, at delstaterne nu selv må bestemme deres abortregler, har over 400 filmfolk sendt et brev til de store tv- og filmproducenter. Kravet er regler, der skal beskytte kvindelige medarbejdere.

Instruktør Shonda Rhimes, der står bag successerien »Greys hvide verden«, er en af de filmfolk, der kræver, at de store tv- og filmproducenter laver offentlige protokoller, der skal beskytte kvindelige medarbejdere i de stater, hvor abort er ulovligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Shotwell (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den historiske beslutning om at afskaffe den føderale beskyttelse af abortretten i USA faldt, førte det et hav af kritiske røster med sig.

Men nu har også ansatte i den amerikanske tv- og filmbranche fået nok.

I et brev, der torsdag blev sendt til topledere hos Netflix, Disney, Apple, Warner Bros, Discovery med flere, kræver hundredvis af filmfolk, at giganterne nu skal tage de første skridt for at beskytte deres kvindelige medarbejdere mod den virkelighed, der udspiller sig i USA netop nu.

Det skriver brancemediet Variety.

Bag brevet står blandt andet skaberen af successerien »Greys hvide verden«, Shonda Rhimes, skuespilleren Natasha Lyonne, der især er kendt for sin rolle i serien »Orange Is the New Black«, og Amy Sherman-Palladino, der har instrueret den ikoniske serie »Gilmore Girls«.

Men også over 400 andre af branchens stjerner har givet deres underskrift til det brev, der nu har ramt filmverdenens tungeste aktører.

Helt konkret kræver de, at Netflix, Disney, Apple, Warner Bros, Discovery med flere laver specifikke regler, der skal beskytte de kvindelige medarbejdere, der arbejder i de stater, hvor abortretten er fjernet.

»Det er uacceptabelt at bede nogen om at vælge mellem deres menneskerettigheder og deres ansættelse,« lyder det blandt andet i brevet.

Skuespiller Natasha Lyonne, der især er kendt for sin rolle i Netflix-serierne »Orange Is the New Black« og »Russian Doll«, har ligesom 400 andre filmfolk skrevet under på brevet til de store tv- og filmproducenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Kropa (arkiv).

Af reglerne skal der ifølge brevet blandt andet fremgå klare retningslinjer for tilskud til medarbejdere, der rejser til andre stater for at få en abort, mens der også skal være oplysninger om, hvordan medarbejdernes privatliv bliver beskyttet.

Og så skal de, der hjælper en medarbejder med at få en abort, ikke kunne retsforfølges.

Underskriverne forventer også, at producenterne med det samme stopper »alle politiske donationer til antiabortkandidater og politiske aktionskomiteer.«

Har tidligere advaret om abortstramninger

Det er knap fire uger siden, at landets højesteret omstødte Roe v. Wade-afgørelsen, der har annulleret den forfatningssikrede ret til abort.

Det har siden ført til, at ni stater har indført abortforbud, men det kan forventes, at flere stater vil følge trop de kommende uger. Det gælder blandt andet stater som Wisconsin, Oklahoma og Texas, hvor det ikke længere er lovligt at få udført en abort.

Det er ikke første gang, at spørgsmålet om abortretten har ramt blandt andre Netflix og Disney. Tilbage i 2019 vakte det opsigt, da Georgias republikanske guvernør, Brian Kemp, underskrev en ny lov, der vil gøre abort forbudt, hvis lægen kunne registrere et fosters hjertelyd.

Det fik blandt andet Disney og Netflix til at »overveje«, om de vil fortsætte med at lave film i staten, hvis loven trådte i kraft.

Dengang sagde The Walt Disney Companys ceo, Bob Igermens, at han »ikke kan se, hvordan det rent praktisk bliver muligt for Disney at fortsætte med at filme i Georgia«, fordi der sandsynligvis vil være mange medarbejdere, der ikke længere vil arbejde i staten.

Det er endnu uvist, om Netflix, Disney, Warner Bros, Discovery med flere vil imødekomme filmfolkenes krav, men ifølge The Variety har underskriverne givet filmproducenterne ti dage til at vende retur med et svar.