SPONSERET INDHOLD

Fra madspild til æblemost: Nu vil danskerne lave deres egen most

Mange millioner kilo frugt rådner hvert år op rundt i Danmarks haver, men måske er udviklingen ved at vende. Flere og flere lokale mosterier tilbyder nemlig at forvandle vores haveæbler til most, og danskernes interesse for det friskpressede tilbud er stigende.

De danske mosterier har fået mere travlt i de seneste år, da der kommet mere fokus på madspild og danskerne gerne vil bruge deres nedfaldne æbler i haven, så de ikke går til spilde. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er masser af frugttræer rundt i landets parcelhushaver. Desværre ender en stor del af frugten med at rådne op i græsset. Og det bliver til mange rådne æbler og pærer på et år. Nemlig hvad der svarer til omkring 50 millioner kroner i supermarkedspriser. Det viser tal fra Landbrug og Fødevarer.

Smagen af egen frugthave
Skal madspildet i landets haver bringes ned, skal vi blive bedre til at bruge nedfalden frugt. Det siger Camilla Fougner. Sammen med sin mand, Søren Lyshøj, driver hun mikro-mosteriet Østervang Gård i landsbyen Lille Skensved på Sjælland.

”Man kan fint bruge nedfaldsæblerne”, forklarer Camilla.

”Så længe, der ikke er gået råd i dem, kan de fint bruges til både most, æblesmør, æblesirup og eddike”.

Du kan bruge dine æbler til mange forskellige ting udover til æblekagen. F.eks. til æbleeddike, som kan bruges i maden eller som dressing til salaten. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

På Camilla og Sørens mikro-mosteri kan man medbringe æbler fra sin have og selv være med til at forvandle dem til friskpresset æblesaft. Antallet af kunder, der svinger forbi gården med en pose frugt af egen avl, er steget støt i de seneste år.

”Vi oplever en meget stor interesse, og vores mosteri har haft en fantastisk fremgang de sidste år”, fortæller Camilla og vurderer, at danskerne er blevet mere bevidste om madspild.

Sådan undgår Pink Lady® madspild

”Folk er simpelthen så glade, når de kommer ned med deres æbler. Det er en stor tilfredsstillelse for dem, at de får brugt deres æbler. At de ikke bare går til spilde. Der er jo ingen, der kan lide at se gode, lækre æbler, der bare ligger og rådner”, fortæller Camilla og tilføjer, at det var samme overvejelse, som motiverede parret til at starte mosteriet for snart ti år siden.

”Vi har jo også stået og kigget på vores eget æbletræ og tænkt: Hvad skal vi dog bruge alle de æbler til?”, husker Camilla.

Madspild på dagsordenen
Også i fødevarebranchen er madspild blevet et hot emne. Supermarkedernes hylder bugner af "datovarer", og organisationer som Stop Spild af Mad har været med til at sætte madspild på den politiske dagsorden.

Hos æbleproducenten Pink Lady® dikterer en gennemgribende Zero Waste-politik, at alle de æbler, der dyrkes, skal bruges. De grimme, de skæve og de ødelagte æbler. Ingen går til spilde.

”Vi smider aldrig æbler ud!”, fortæller æblefarmeren Rémy Foissey. Han dyrker Pink Lady®-æbler i sin frugthave i Sydfrankrig.

Der er kommet mere og mere fokus på madspild, hvilket også har gjort, at landbruget har skiftet fokus. Æblefarmeren Rémy Foissey fortæller, at de aldrig smider æbler ud. Billede: Pink Lady® Fold sammen
Læs mere

De æbler, som opfylder Pink Lady®s skarpe krav om modningsgrad, farve og størrelse, bliver solgt i supermarkeder verden over. Resten bliver brugt til andre formål.

”Vores mål er at sikre, at alle æbler bliver brugt, og at vi har nul spild. Produktionen har taget et helt år, og de æbler, som har de rette specifikationer, bliver solgt under varemærket Pink Lady®. De æbler, der ikke ser så appetitlige ud, bliver brugt til at lave juice eller kompot. Og dem, som er for ødelagte til at blive brugt som mad, bliver brugt som dyrefoder eller efterladt på jorden i frugthaverne, hvor de fungerer som naturlig gødning”, uddyber Rémy Foissey.

Æblesaft i maden
Hjemme i Lille Skensved fortsætter Camilla og Søren med at presse most af sæsonens æbler. Og mosten kan meget mere end bare drikkes.

”Æblesaft er rigtig godt at marinere kød i, fordi der både er surt og sødt i. Og så giver det en super god sovs”, fortæller Camilla og giver et madlavningstip med på vejen:

”Put en kalvesteg ned i en stegeso med æblesaft, godt med urter og grøntsager og så bare ind i ovnen et par timer. Jeg bliver helt sulten!”

Dette indhold er produceret af Berlingske Media i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.