Vestas-aktien dykker efter blandet årsregnskab: Faldende priser gør ondt

Lavere priser på vindmøller har taget hårdt på Vestas' overskud, hvilket sender aktien ned torsdag. Men flere ordrer i 2019 kan give håb forude, siger analytiker.

De lavere priser på vindmøller afspejles på Vestas' aktiekurs, der dykker efter skuffende årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vestas Wind Systems kom torsdag morgen med et noget blandet årsregnskab; overskuddet faldt med 24 pct. til omkring 5,1 mia. kroner, men omsætningen steg en smule til 75,6 mia. kroner.

Det skuffende resultat afspejler sig i aktiekursen, der er faldet cirka 2 pct. til en kurs på omkring 520 kr.

Ifølge analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen skyldes faldet, at priserne på vindmøller er blevet lavere gennem de seneste par år. Særligt priserne i USA er styrtdykket, og det giver udfordringer.

»Når priserne falder, gør det ondt på indtjeningen,« siger han.

Vestas har dog set en fremgang i ordrer på 27 pct. sammenlignet med sidste år, hvilket ifølge Jacob Pedersen giver virksomheden en god sigtbarhed i forhold til 2019 og hjælper med til at nå deres mål om en overskudsgrad på 10 pct. i fremtiden. Dermed har Vestas gode chancer for at komme sig, såfremt selskabet formår at forholde sig til de lavere priser.

»Det positive er, at Vestas stadig er i topform, når det kommer til at modtage ordrer. Desværre tjener de mindre end regnet på grund af de lavere markedspriser på vindmøller, og det kan have betydning for, hvordan virksomheden klarer sig i 2019,« siger Jacob Pedersen.

Jacob Pedersen mener dog, at Vestas på længere sigt kan leve op til deres ambitioner om at få et større overskud i 2019, så længe ordrerne bliver ved med at komme ind. Hvis det holder, spår han på længere sigt, at 2020 kan blive et rekordår for virksomhedens omsætning. Men det vil ikke løse problemet med de faldende priser - og det kan gøre investorerne nervøse.

»Investorerne kan være bekymrede for, at Vestas ikke kan beholde sin førerposition på markedet, hvis priserne bliver ved med at falde. Hvis ikke Vestas leverer i 2020, og med et allerede rødglødende amerikansk marked, kan der gå længere tid. Hvis det sker, må aktionærerne væbne sig med tålmodighed for at se et positivt afkast. Spørgsmålet er så, om de har det,« siger Jacob Pedersen.