USAs centralbank åbnede døren for rentenedsættelser og sendte aktierne op

Markederne reagerer positivt på onsdagens rentemøde, hvor den amerikanske centralbankchef Jerome Powell fastslog, at han er klar til at sænke renten for at øge væksten og understøtte inflationen.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, er under et stærkt politisk og markedspres for hurtigt at levere rentenedsættelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Godmorgen,

De amerikanske børser lukkede højere onsdag, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, åbnede døren for en mere lempelig pengepolitik.

Det brede S&P 500-indeks steg med godt 0,2 pct. til indeks 2.926,46, mens Dow Jones-indekset, der består af 30 af de største børsnoterede selskaber i USA, lukkede med et plus på 0,3 pct. i niveauet 26.504. Det teknologitunge Nasdaq-indeks steg mest – med 0,4 pct. til 7.987,32.

Den amerikanske centralbank meddelte onsdag aften dansk tid, at den ledende rente bliver fastholdt på 2,5 pct., hvilket også var ventet. Fokus var på de medfølgende signaler, og her lagde markederne især mærke, at den amerikanske centralbank har fjernet sin bemærkning om, at den vil være »tålmodig« med at ændre på renten.

Til trods for at de amerikanske nøgletal har sendt blandede signaler og Brexit-usikkerheden fortsat hersker, så gav Federal Reserve ikke noget klart tegn på, at den er lige ved at sænke renten. Før onsdagens rentemøde havde markederne ellers indpriset mere end 80 pct. sandsynlighed for, at renten vil blive sat ned allerede i juli.

Ifølge Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie er det nu et åbent spørgsmål, hvad der sker med pengepolitikken i fremtiden. Han henviser til, at meget afhænger af udfaldet af mødet mellem præsident Trump og Kinas præsident Xi på G20-topmødet i næste uge.

»Hvis der sker en forbrødring med en genoptagelse af forhandlingerne, vil aktiemarkedet være begejstret, og Federal Reserve kan holde sig lidt længere på sidelinjen,« skriver Ulrik Harald Bie.

Omvendt kan der let opstå uro på markederne, hvis handelskonflikten mellem USA og Kina optrappes, vurderer han:

»Hvis de to fronter fortsat er trukket hårdt op efter mødet, kan det udløse aktiekursfald og dermed presse centralbanken mere i retning af rentenedsættelser. Spørgsmålet er, hvor længe Powell & Co kan holde stand.«

De amerikanske aktier er gået næsten uafbrudt frem i mere end et årti. Det gør det til det længste såkaldte bull-marked nogensinde. Men alle gode ting kommer som regel til en ende - og det er netop, hvad investorerne frygter.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Virksomheder i fokus

  • Deutsche Bank er ved at blive undersøgt for hvidvask i USA, skriver New York Times. Forud for åbningen af børsen i Frankfurt ligger aktien til et fald i formarkedet.

Markederne lige nu - kl. 8:30

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +1,0 pct.
Kinas Shanghai Composite: +2,6 pct.
Japans Nikkei 225: +0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,2 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,4 pct.
Tysklands DAX 30: 0,4 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,6 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,5 pct.
Nasdaq: +0,9 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,4 pct.

Råvarer
Olie (Brent): +2,6 pct. til 63,41 dollar
Guld: +3,1 pct. til 1.385,87 dollar

Valuta
1 dollar koster: 6,66 kroner
1 pund koster: 8,39 kroner