Uro på Wall Street: Her er fem grunde til den seneste aktietumult – og en anbefaling

Aktiemarkederne er blevet ramt af en giftig »risikococktail«, der giver store kursudsving fra dag til dag. IT-aktier, Brexit, handelskrig, lavere oliepriser og svagere økonomisk vækst er alle med til at sende aktierne på rutsjebanetur.

Amerikanske aktier fik tæv tirsdag, med især IT-aktierne i knæ. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Så er den gal på Wall Street – igen.

Roen havde knap lagt sig over de internationale finansmarkeder, inden teknologiaktierne tidligere på ugen atter smuldrede, de store toneangivende indeks dykkede, og oliepriserne faldt til det laveste niveau siden februar.

Ifølge aktiestrategerne har en korrektion på et overophedet aktiemarked længe ligget i kortene – og investorerne skal det næste stykke tid spænde sikkerhedsselen. De kommende måneder tegner nemlig til mere af det samme, men giver også de risikostærke investorer muligheder for at foretage et godt køb.

»Det er et af de her øjeblikke, hvor en giftig »risikococktail« bare bliver for meget for markedet,« siger Chris Beauchamp, chefanalytiker hos handelsplatformen IG i London.

»Det har været brutalt for de store IT-navne, men sådan er virkeligheden for de store vækstaktier, når der kommer store udsving. Men vi forventer ikke, at det er begyndelsen på en ny nedtur som i 2001 og 2008. I stedet kan man købe aktier billigt i forhold til rekordniveauerne for nogle uger siden,« tilføjer han.

De seneste ugers aktietumult skyldes en vifte af faktorer, herunder det store fald blandt teknologiaktierne, som Chris Beauchamp nævner.

Her er en oversigt over de fem vigtigste grunde til den seneste uro på de finansielle markeder.

1. IT-aktiers nedtur

I denne uge var det – igen – de store amerikanske IT-aktier, der førte an i blodbadet på aktiemarkederne. Apple faldt næsten 5 pct. tirsdag og har nu tabt knap 25 pct. siden sit rekordniveau tidligere på året. Hovedårsagen er den store usikkerhed om selskabets fremtidige iPhone-salg. De fem store såkaldte FAANG aktier – Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google – som har været drivkraften bag de seneste 10 års aktieoptur, har nu samlet tabt mere end 1.000 milliarder dollar i markedsværdi siden deres seneste højder.

Det har sat Nasdaq-indekset på kurs mod sit værste kvartal siden den tumult, der kom i kølvandet på Lehman Brothers' kollaps i 2008. Onsdag var der en lidt mere positiv tone på aktiemarkederne, men ikke nok til at rette op på de seneste dages nedgang.

Aktiestrategerne siger, at fordi IT-aktierne har ført an i det seneste aktieopsving, er det også naturligt, at de leder vejen nedad. Usikkerheden over de store tab for FAANG-aktierne har derfor bredt sig til det bredere marked og fået investorerne til at trække følehornene til sig.

De såkaldte FAANG aktier har fået tæv siden starten af oktober. Graf: Bloomberg Fold sammen
Læs mere

2. Langsommere global vækst og svagere regnskaber

Den globale økonomi begyndte i 2017 at vokse over stort set hele linjen, hvilket gjorde investorerne glade verden over. Men nu er der spirende bekymringer for, at den synkroniserede globale vækst forvandler sig til en synkroniseret opbremsning i 2019 i takt med, at centralbanker hæver renterne og lukker for de aggressive stimulusprogrammer. De første ridser i glansbilledet er kommet. Medlem af den amerikanske centralbank Neel Kashkari sagde for eksempel tidligere på ugen, at han er bekymret for en recession i USA, hvis den amerikanske centralbank bliver ved med at hæve renterne.

Derudover tvivler investorerne på, at den fænomenale profitvækst hos virksomheder – særligt i USA – kan fortsætte de kommende kvartaler. Trumps skattelettelser har givet et kortvarigt boost til virksomhederne, men både selskaberne selv og analytikerne forudser svagere regnskaber i 2019.

3. Handelskrigen mellem USA og Kina

Trump har allerede indført straftold på kinesiske varer til en værdi af 250 milliarder dollar og truet med yderligere told på varer op til 257 milliarder. Kina har svaret igen med straftold på en række amerikanske varer. Handelskrigen mellem de to stormagter frygtes at påvirke global handel, og derved global vækst, så derfor bliver udviklingen fulgt nøje af investorer. Den Internationale Valutafond (IMF) har nedjusteret sin forventning til global vækst næste år på grund af konflikten.

Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, skal diskutere en mulig handelsaftale ved G20-mødet i Buenos Aires i Argentina 30. november-1. december, men aktiestrateger forventer ikke et stort gennembrud i forhandlingerne. Derudover har Trump også raslet med sablen over for andre handelspartnere, inklusive EU, hvor han truer med at indføre straftold på biler.

4. Faldende oliepriser

Oliepriserne har fået prygl de seneste syv uger og er faldet cirka 30 pct. siden begyndelsen af oktober. Den negative stemning på oliemarkedet kommer i kølvandet på bekymringer over, at den økonomiske vækst og dermed efterspørgslen efter olie er svækket. Derudover er der på oliemarkedet nervøsitet over effektiviteten hos verdens tre største olieproducenter – Rusland, USA og Saudi Arabien – der nu pumper olie op på rekordhøje niveauer ifølge Det Internationale Energiagentur. Dalende oliepriser kan påvirke handelshumøret på finansmarkeder verden over og samtidig hive oliegiganter som Exxon, Chevron og Total ned med sig.

5. Politisk uro som Brexit og Italiens budget

Særligt i Europa har den politiske uro også været med til at hamre aktiemarkederne ned. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600 er med tirsdagens nedtur faldet fem dage i træk og har nu tabt næsten 10 pct. siden nytår. Det politiske postyr i Storbritannien har været en væsentlig faktor, og det er stadig uklart for de fleste investorer, hvordan Brexit ender. Statsledere fra hele EU, inklusive Storbritanniens Theresa May, mødes på søndag for at gennemgå skilsmisseaftalen, men den største udfordring er at få aftalen gennem det britiske parlament. Derudover fortsætter Italien med at være på kant med EUs budgetregler, hvilket er begyndt at skabe uro i sydeuropæiske bankaktier.