Trods smitterekord og mulige restriktioner – C25 fester i den globale aktieoptur

Mens smittetallet stiger, og regeringen overvejer nye restriktioner, banker aktiemarkedet i denne uge i vejret. Investorernes nervøsitet over den nye coronavariant har lagt sig i håbet om, at den varsler slutningen på pandemien.

Statsminister Mette Frederiksen (S) overvejer at indføre nye restriktioner for at tæmme coronavirussen. Men det høje smittetal ignorer aktiemarkedet i denne uge, og danske aktier har tirsdag en festdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omikron? Hvilken omikron?

I sidste uge fik aktiemarkedet tæv på grund af usikkerhed over den nye coronavariant, men nu er de bekymringer rykket i baggrunden. I hvert fald nok til at børser i USA og Europa igen er i hopla og fremviser flotte, grønne tal på handelsskærmene.

Tirsdag er de store indeks i Europa oppe cirka to procent med det danske eliteindeks, C25, blandt frontløberne med en stigning på 3,1 procent. Holder C25 den stigning, vil det være indeksets bedste handelsdag siden 9. marts i år, hvor indekset steg 3,3 procent.

»Stemningen er vendt efter en periode med høj nervøsitet. Vi kan ikke sige, at vi er ude over den nervøsitet – der er stadig ingen, der ved, om omikron kan favnes af de eksisterende vacciner – men alene de små anekdotiske historier, der viser, at den ikke ser ud til at være dødelig og måske er første skridt på vejen til, at virussen sejrer sig selv ihjel, er noget investorerne tager rigtig godt imod,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

»Så vi er gået fra nervøsitet til mere »risk on«, og det hjælper især de markeder, der har haft det sværest i den her lidt turbulente periode, og det er blandt andet det danske,« tilføjer han.

De store stigninger på aktiemarkedet kommer samtidig med, at smittetrykket stiger i Danmark og andre steder i Europa, og regeringen nu overvejer nye restriktioner. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har blandt andet tirsdag sagt til Jyllands-Posten, at man bør overveje at lukke nattelivet for at begrænse smitten.

Modvind i 2022

I sidste uge var danske aktier netop blandt de markeder, der fik allermest klø i hele verden. C25-indekset dykkede 3,7 procent, hvilket var markant mere end det tyske DAX og det amerikanske S&P 500 med ugentlige fald på henholdsvis 0,6 og 1,2 procent. Den danske underpræstation skyldes ifølge Jacob Pedersen to faktorer: Dyr prisfastsættelse og en masseflugt fra internationale investorer.

»Vi er stadig et »randmarked«, så de dage, hvor der er rigtig meget »risk off«, er det danske aktiemarked et marked, der bliver savet ned, også selvom det har en masse defensiv kvalitet. Det vi ofte ser er, at på de dage hvor internationale investorer løber mod udgangen, der kigger de ikke så meget på, om det er kvalitet eller ikke. De læsser bare af,« siger han.

Den høje prisfastsættelse har også gjort danske aktier til nogle af de mest rentefølsomme i verden. Som tommelfingerregel gælder nemlig, at jo dyrere prisen bliver på penge – altså at renten stiger – jo mindre attraktivt er det at investere i dyre aktier. Det har ikke været et problem i Danmark tidligere, men nu har den amerikanske centralbank varslet, at den vil stramme pengepolitikken hurtigere end tidligere forventet for tøjle stigende inflation. Det kan ifølge Jacob Pedersen give danske aktier modvind i 2022.

»Stigende renter er en af de ting, der gør, at jeg ser lidt mere skeptisk på afkastmulighederne for danske aktier end eksempelvis de europæiske. Det, at danske aktier er dyrere, sammenholdt med renteforhøjelser og mindre likviditet vil gøre, at danske aktier får lidt svært ved at performe,« siger han.

Volatiliteten vinder

Derfor skal man heller ikke forvente, at tirsdagens gode stemning bliver hverdagskost den kommende tid. Ifølge både Jacob Pedersen og Jeffrey Halley, senior markedsanalytiker hos handelsplatformen Oanda, vil aktiehumøret formentligt blive styret af nyheder om corona, indtil vi ved mere om den nye mutation.

»Jeg håber, at vi nu har set »peak omikron,« men hvis det viser sig ikke at være tilfældet, tør jeg slet ikke tænke på den U-vending, vi kommer til at se,« siger Jeffrey Halley.

»Vinderen i december kommer til at være volatilitet og ikke om markedet går op eller ned. Vi er kun én negativ omikronoverskrift væk fra at se mere af det første (volatilitet, red.) og mindre af det sidste (aktiestigninger, red.),« tilføjer han.

Volatilitetsindekset VIX, også kendt som Wall Streets frygtmåler, steg i sidste uge til over 30, det højeste niveau siden januar.

I USA har investorerne også købt ind i fortællingen om, at omikron måske ikke er så farlig som frygtet. Mandag sagde landets ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, at mutationen lader til ikke at være lige så potent som tidligere varianter, hvilket læner sig op af meldingerne fra Sydafrika, der var blandt de første lande til at berette om omikron. Med endnu et lille datagrundlag er observationen indtil videre, at den nye variant smitter mere, men ikke er lige så dødelig.

Det har givet investorerne nyt håb om, at omikron ikke fører til store nedlukninger og i bedste fald kan være med til at fremskynde slutningen af pandemien. Derfor vendte amerikanske aktier mandagens minusser til plusser og har også tirsdag kurs mod flotte stigninger. S&P 500-indekset er således kun godt tre procent fra at være tilbage i sin rekordkurs fra midten af november.