To danske selskabers aktier stiger voldsomt: »Investeringsbonanza i grøn energi«

De to grønne giganter Ørsted og Vestas har en stor dag på aktiemarkedet, efter Rusland har invaderet Ukraine. Det skyldes ifølge investeringsøkonom, at Europa intet andet valg har end at investere mere i grøn energi.

Efter mange måneders nedtur på aktiemarkedet, stiger Ørsted-aktien med over 11 procent torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen stiger til vilde niveauer, og Europa kan meget vel komme til at stå med et alvorligt naturgasproblem i de næste år.

Det er virkeligheden, efter Rusland torsdag har indledt en invasion af nabolandet Ukraine.

Men selvom økonomien og erhvervslivet ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) kommer til at »betale en pris«, ligesom krisen højst sandsynligt vil koste danske arbejdspladser, er to danske selskabers værdi steget markant.

Ørsteds aktie har været i frit fald siden august, mens Vestas har tabt stor værdi siden november. Men torsdag stiger begge aktier med henholdsvis 11,4 og 10,3 procent og indleder dermed et comeback med kurs mod de grønne giganters tidligere værdiansættelser.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen skyldes opturen for de to selskaber, at Ruslands aggressioner tvinger Europa til at sætte turbo på den grønne omstilling.

»Man har i lang tid talt om at få mere grøn energi og blive mindre afhængige af russisk gas og olie, men man har endnu ikke rigtigt gjort alvor af de ambitioner. Nu står vi bare i en situation, hvor fine skåltaler ikke længere er nok. Det kræver et investeringsbonanza i grøn energi, hvis Europa vil blive så godt som uafhængige af Putin og Rusland. Og det tror investorerne på vil gavne Ørsted og Vestas,« siger Per Hansen.

Han mener, det vil være utænkeligt, at de europæiske politikere kan undgå at handle på den grønne omstilling, hvis man som forventet beslutter sig for at indføre hårde sanktioner mod Rusland.

Ørsted og og Vestas' himmelflugt trækker hele det danske eliteindeks C25 op i nærheden af nul, efter det torsdag formiddag så nogle af de største fald nogensinde.

Tilbage til samme niveauer?

Selvom Ørsted og Vestas har en mere end almindeligt god dag på aktiemarkedet torsdag, er der stadig lang vej hjem i forhold til, da selskabernes markedsværdi var på sit højeste. Ifølge Per Hansen har man haft den grønne omstilling i ryggen, men det har haltet med at få nok ordrer hjem til for alvor at tjene penge.

Han spår, at det vil vende nu – men mener også, at Vestas har en bedre mulighed for at nyde godt af yderligere investeringer i grøn energi end Ørsted.

»Det vil være mere naturligt, hvis investorerne tager mere fat i Vestas end i Ørsted. Det skyldes, at Ørstad er i større international konkurrence om energiprojekter, mens Vestas er markedsledere på udviklingen af vindmøller. Og derfor vil de formentlig få lettere ved at tjene penge i de kommende år,« siger Per Hansen.

Det russiske aktiemarked er krakket oven på landets invasion af Ukraine. Det kan du læse mere om her.