Thomas Cook-konkurrent brager frem på børsen: Stiger 2,8 mia. kroner i værdi

Konkurrenterne til det kollapsede rejseselskab Thomas Cook farer frem på børsen mandag, og TUI stiger mest i hele Europa. Lavprisflyselskaber vinder også frem på håbet om at opsnappe nogle af Thomas Cooks kunder på den korte bane.

TUI-aktien er den bedste i hele Europa mandag efter konkurrentens kollaps. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Huguen/AFP/Ritzau Scanpix

Mens aktionærerne i det kriseramte britiske rejseselskab Thomas Cook kan vinke farvel til deres investering, bliver investorerne i konkurrenten TUI mandag morgen forgyldt.

Aktien på TUI, der i Danmark tidligere gik under navnet Star Tour, er steget 6,7 pct. og bliver nu handlet i den højeste kurs siden februar. Det betyder, at virksomheden er steget 329 mio. pund, svarende til 2,78 mia. kroner, i værdi.

Samtidig er Thomas Cook-aktien suspenderet, efter selskabet natten til mandag indgav en konkursbegæring med »omgående virkning« og dermed efterlod cirka 600.000 feriegæster strandet på destinationer i hele verden. Thomas Cook ejer Spies herhjemme.

Læs: Konkurs udløser den største civile redningsaktion siden 2. Verdenskrig

»Vi ser Thomas Cooks konkurrenter få et løft her til morgen, fordi det vil være dem, der kommer til at overtage en betydelig del af Thomas Cooks forretning. Kollapset betyder også, at der kommer mindre pres på priserne på tværs af sektoren,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos handelsplatformen CMC Markets i London.

Flyselskaber over hele Europa var også blandt de bedste aktier mandag på grund af en forventning om, at de kan tjene ekstra penge på at flyve de strandede passagerer hjem. Derudover fjerner Thomas Cook-konkursen også en masse flyafgange, så rejsende bliver nødt til at booke fly gennem andre selskaber for at komme på ferie den kommende tid. EasyJet-aktien steg derfor 5,8 pct. mandag, mens Ryanair var oppe med 2,2 pct. og Air France-KLM klatrede 1,1 pct. i et ellers negativt europæisk aktiemarked.

Branche under pres

Thomas Cook er med 178 år på bagen verdens ældste rejsebureau, og har for mange briter i årtier været symbolet på at holde ferie. Men i de seneste år er virksomheden blevet presset af stigende konkurrence fra for eksempel lavprisflyselskaber og overnatningsservices som Airbnb, der gør det nemmere for rejsende at skræddersy deres egen ferie. Samtidig har Thomas Cook været plaget af en voldsom gældspukkel, der til sidst fik kreditorerne til at trække stikket. Siden nytår er Thomas Cook-aktien faldet næsten 90 pct.

»Kollapset fjerner ikke de udfordringer, der hænger over sektoren, selvom det fjerner noget af presset på virksomheder som TUI på den korte bane,« siger Michael Hewson.

Generelt har branchen været presset af stigende konkurrence og overkapacitet, hvilket også ses på aktiekurserne på tværs af sektoren. Siden nytår er TUI – selv med mandagens stigning – faldet 20 pct., mens flyselskaber også har været under massivt pres. For eksempel har SAS fået barberet 37 pct. af sin markedsværdi i 2019, mens International Consolidated Airlines Group (IAG), der ejer British Airways og Vueling, er dykket 23 pct.

Det har også set sort ud for Norwegian Air Shuttle, der ligesom Thomas Cook har været tynget af et massivt gældsbjerg. Norwegian-aktien er faldet 61 pct. i år, og der har floreret rygter om, at andre flyselskaber, herunder IAG, er interesseret i at opkøbe den norske virksomhed.