Norwegian-aktien eksploderer efter friske opkøbsrygter

Det gældsplagede lavprisselskab Norwegian stiger voldsomt på børsen, efter en spansk avis skriver, at både Lufthansa og IAG er interesserede i at købe virksomheden.

Norwegian aktien får luft under vingerne torsdag eftermiddag. Foto: EPA/Johan Nilsson/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Norwegian Air Shuttle er torsdag eftermiddag steget så meget som 26 procent oven på nye rygter om, at flere konkurrenter er interesserede i at købe det hårdt pressede lavprisselskab.

Den spanske avis Expansion skriver, at der de seneste måneder er foretaget usædvanligt store opkøb i Norwegian-aktien, der indikerer, at en overtagelse kan være undervejs. De interesserede købere skulle angiveligt være Lufthansa og International Consolidated Airlines, der blandt andet ejer British Airways og Vueling.

IAG har tidligere flirtet med Norwegian, men opgav i januar en storstilet overtagelsesplan, der havde været otte måneder undervejs. IAG havde to gange lagt bud ind hos nordmændene, men begge gange afslog topchef Bjørn Kjos, fordi han synes, at prisen var for lav.

Et elendigt år

Lufthansa har også tidligere været nævnt som potentiel køber, men det er usikkert, om den tyske mastodont overhovedet ville få lov af konkurrencemyndighederne. Lufthansa er nemlig allerede i partnerskab med SAS gennem Star Alliance, og en overtagelse af Norwegian kunne potentielt skabe en slags monopol.

Norwegian har haft et elendigt 2019, og aktien er faldet 60 pct. siden nytår. I januar meddelte ledelsen, at den ville rejse tre mia. norske kroner gennem en kapitaludvidelse for at polstre den gældsplagede virksomhed. Selskabet har oparbejdet en enorm gældspukkel ved aggressivt at udvide sit rutenetværk.

Derudover er flyselskabet blevet ramt af høje brændstofpriser, stigende konkurrence og ikke mindst flyveforbuddet af Boeing Max 8-flyene, som Norwegian har 18 stykker af.

»Det er kun naturligt, at der kommer budrygter på Norwegian. Aktien er faldet så massivt, at markedsværdien af egenkapitalen (aktierne) blot udgør en meget lille og underordnet del af den samlede værdi (gæld + leasingforpligtelser + aktieværdi),« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Efter den første sprint er aktien faldet en smule tilbage torsdag eftermiddag, så den »kun« er oppe med 16 procent.