Teslas aktie på himmelflugt

Elon Musk og Tesla har taget fart hen over mandag med den største kursstigning i syv år.

Elon Musk ejer både Tesla Inc. og rumfartsselskabet SpaceX. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Teslas aktie brager i vejret, og efter en rekordstor stigning siden 2013 kunne virksomhedens aktionærer mandag nu se sig selv 20 procent rigere efter en spektakulær udvikling.

Det betyder, at Teslas markedsværdi nu udgør 945 mia. kroner.

Alene i år er aktien allerede steget med 84 procent, og nærmer sig samme værdi som vores egen Novo Nordisk med blot 2,5 procent forskel.

Den eksplosive stigning mandag blev blandt andet udløst af, at  finanshuset Argus har hævet sit kursmål for Tesla til 808 dollar. Det er ligeledes det højeste kursmål på Wall Street.

Opjustering og shortsalg forgylder investorerne

Elon Musk og Tesla har i en længere årrække bøvlet med såkaldte »short« sælgere. Det går ud på, at når man som investor »shorter«, spekulerer man i kursfald og tjener penge, hvis en aktie falder. En spekulant taber modsat penge, hvis aktien stiger.

Når man vælger at gå short i en aktie, låner man aktier fra en aktionær og sælger aktierne umiddelbart efter i håb om at kunne købe dem tilbage senere til en lavere kurs, når den skal leveres tilbage til den oprindelige aktionær. Hvis aktien i stedet er steget i mellemtiden, ender man med at skulle købe aktien tilbage til den højere pris, når den skal leveres tilbage, og derfor mister mange penge.

Og i dag er derfor en rigtig trist dag for disse investorer.

»Ligeså meget som Elon Musk forbandede shortsælgerne for lidt over et år siden, ligeså meget er de delvist skyld i, at aktien er eksploderet. Kombinationen af et fantastisk kvartalsregnskab og shortsolgte positioner, som brænder i lommen på investorerne, har sendt aktien op tæt på 1000 mia. klubben,« siger investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

Ifølge Financial Times har denne slags investorer, der satsede på, at Telsa vil blive mindre værd, tabt omkring 3,2 milliarder dollar mandag. Dette sker forud for en trist januar for spekulanterne, hvor de tabte yderligere 5.8 milliarder dollar.