Styrtdyk: Spekulative aktier tumler ned ad kursbakken

Den første voldsomme træfning i krigen mellem Wall Streets giganter og en hær af private investorer er ved at klinge af. Nu styrtdykker kurserne.

GameStop var den første aktie, der blev kendt som våben for private investorer, der vil sætte en stopper for store fondes spekulative manøvrer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nick Zieminski/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De aktier, der over de seneste uger har været genstand for en forbitret kamp mellem Wall Streets giganter og en hær af private investorer, styrtdykker.

Kort efter åbningen af børserne i USA var GameStop faldet med 47 procent og ligger dermed 65 procent under aktiens højdepunkt. AMC Entertainment er faldet 39 procent, mens Express er faldet 26 procent.

Den senest tilkomne ammunition i krigen, sølv, er tirsdag eftermiddag dansk tid faldet med fem procent, efter at været presset op i de højeste priser i otte år.

Det er tegn på, at tidevandet er ved at vende, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

»Presset mod shorthandler er ved at nå sin uundgåelige afslutning,« siger Mark Taylor, en aktiehandler hos Mirabaud Securities, til Bloomberg.

Dermed henviser han til de seneste ugers enorme opadgående pres på priserne på aktier, som en række store investeringsfonde bruger til såkaldt shorthandel. De låner kort sagt de pågældende aktier af andre investorer, der modtager et gebyr for det, hvorefter de sælges på fondsbørsen. Investeringsfondene forventer et kursfald på aktierne og kan dermed købe dem billigere tilbage, når de skal leveres tilbage til den oprindelige investor.

Faldt til jorden

Denne spekulative manøvre faldt til jorden, da en hær af private investorer via investorfora på nettet aftalte at presse kurserne på aktierne – og på det seneste sølv – op.

En del af købspresset, der udgjorde brændstoffet til kursstigningerne i sidste uge, er formindsket, skriver Bloomberg. For GameStops vedkommende faldt købeinteressen til 53 procent af de udbudte aktier fra mere end 140 procent i sidste måned, og handelsvolumen aftog mandag til omkring en tredjedel af gennemsnittet for de seneste fem børsdage.

Det spiller formentlig også ind, at der indføres restriktioner på handlen med de aktiver, der omsættes mest vildt. Således greb handelsplatformen Robinhood ind med begrænsninger i sidste uge og tillader fortsat kun brugerne at købe op til 20 GameStop-aktier i børsens åbningstid, mens der for sølvs vedkommende bliver stillet krav om, at forhandlere stiller mere sikkerhed.

Aftaler om fremtidige priser på sølv falder også, og det er ifølge Gavin Wendt, en senioranalytiker hos MineLife, »ikke overraskende, da enhver langsigtet kursstigning på grund af et samarbejde drevet af sociale medier og konspirationsteorier altid vil være uholdbar«, som han siger til Bloomberg.

Men hele forløbet har kostet dyrt for de investorer, der satser på kursfald i GameStop og de øvrige aktier, der blev brugt til shorthandel. Nu er de blevet tvunget til at afvikle deres væddemål og købe aktien tilbage – hvilket løbende har været med til at presse kurserne endnu højere op.

En af investeringsfondene, Melvin Capital, der satsede hårdt på kurstab i GameStop, har mistet 53 procent af sin værdi i januar, skriver CNN, og fonden blev reddet af en kapitalindsprøjtning på 2,75 milliarder dollar.

Og der spekuleres også i, at det over de seneste dage påvirkede resten af aktiemarkedet negativt, at fonde skulle skaffe kontanter til at få lukket deres shorthandler ved at sælge andre aktier. Det harmonerer godt med, at kurserne på de store børser verden over er i plus tirsdag først på aftenen. I USA er Dow Jones og Nasdaq steget med henholdsvis knap to og knap halvanden procent.