Stigende renter giver danske aktier kursklø: Blandt de allerdårligste i Europa

Det danske eliteindeks, C25, var mandag et af de dårligste indeks i hele Europa. Årsagen findes i USA, hvor stigende renter har sat gang i nogle store bevægelser på finansmarkedet. Én gruppe danske aktier ryster dog den dårlige stemning af sig.

Denne mand – Jerome Powell, chefen for den amerikanske centralbank – er indirekte skyld i, at danske aktier dykker. Han har nemlig signaleret, at banken snart strammer op i sin ultralempelige pengepolitik, og det har fået renterne til at stige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandagen startede egentlig glimrende for danske aktier.

I lighed med de øvrige europæiske børser åbnede det danske eliteindeks, C25, med en stigning på 0,7 procent og så dermed ud til at indhente en smule af det store fald fra i fredags. Men siden gik det hurtigt ned ad bakke, og indekset lukkede med et fald på 1,7 procent i det laveste niveau siden sidste mandag, da bekymringer om den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande skabte turbulens på markedet.

Årsagen bag de røde tal findes denne gang ikke i Kina, men i USA. Dér er den toneangivende tiårige rente – verdens vigtigste – kravlet op til 1,49 procent, hvilket er det højeste niveau siden slutningen af juni. Rentestigningen kommer, efter at den amerikanske centralbank onsdag aften signalerede, at den snart vil begynde at rulle sit gigantiske opkøbsprogram tilbage og måske sætte renten op allerede i løbet af 2022.

»Danske aktier er nogle af de mest følsomme over for stigende renter. På den måde har de en snert af amerikanske teknologiaktier, der også falder, når renten stiger,« forklarer Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Sorteper igen

Fælles for danske aktier og amerikanske it-selskaber er, at de karakteriseret ved at være dyrt prissat, fordi investorerne har en forventning om en høj, fremtidig indtjening. Du er altså villig til at betale mere for en Novo Nordisk- eller Apple-aktie, fordi du regner med, at de tjener så mange penge i fremtiden, at det er investeringen værd – også selvom kursen er tårnhøj.

Men når renterne stiger, bliver værdien af denne høje, fremtidige indtjening lavere i nutidskroner, og derfor falder de højt prissatte aktier. Årsagen er dét, der i finansverdenen bliver kaldt »diskonteringsfaktoren«. Når renten stiger, bliver markedet bange for, at de dyre aktier ikke er deres pris værd i fremtiden, og derfor rykker investorerne over i »billigere« aktier, også kendt som value.

Dem er der ikke mange af i C25-indekset, og derfor ender danske aktier ofte som sorteper, når renterne begynder at stige. Det var blandt andet også den dynamik, der var på spil i begyndelsen af året, da det danske indeks var blandt verdens dårligste.

Mandag var C25 derfor igen blandt bundskraberne og faldt mest blandt alle de store indeks i Europa. Til sammenligning steg Tysklands DAX- og Frankrigs CAC-indeks knap 0,5 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 lukkede en anelse lavere. I USA åbnede Wall Street blandet med Dow Jones Industrial Average i grønt territorium, men S&P 500 og Nasdaq i rødt.

»Hvis du er porteføljeforvalter i Europa og i tvivl om, hvordan økonomien kommer til at køre, og hvor du skal lægge dine penge for at performe, så vælger du ofte danske aktier. Men nu er der ikke så meget tvivl om økonomien mere, og hvis du skal fortsætte med at performe, bliver du nødt til at have noget cyklisk vækst, og så sælger du danske aktier fra. Det er en knap, de alle sammen trykker på – ‘hov, nu skal vi altså have noget mere cyklisk’,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Cykliske aktier følger ofte udsvingene i økonomien og er for eksempel industri, forbrug, transport, biler, flyselskaber, hoteller, restauranter og banker.

Stiger med renten

Bankerne var da også blandt de få danske aktier i grønt mandag. Sydbank steg 3,1 procent, Danske Bank hoppede 3,3 procent op, mens Jyske Bank kravlede 2,5 procent højere. Banker har den fordel, at de nyder godt af stigende renter, fordi de kan tjene flere penge på deres udlån.

»Jeg har ikke kunnet forstå, hvorfor finansaktierne ikke er kørt med op før nu. Men nu har vi fået en stor bevægelse i renterne, og så er der nogle af de store spillere, der begynder at rykke rundt på deres positioner,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Til gengæld gik det ikke så godt for de danske transportaktier mandag. Mærsk faldt 2,8 procent, mens DSV lukkede 3,7 procent lavere uden nogen selskabsspecifikke nyheder. Aktiehandlere peger i stedet på problemer i de globale forsyningskæder, der blandt andet betyder, at mange containerskibe ligger i kø foran de store havne for at komme af med deres varer.

Samtidigt er olieprisen nu tæt på 80 dollar pr. tønde – den højeste pris siden oktober 2018 – hvilket øger omkostningerne til transport.

Artiklen er opdateret kl. 17:30