Panikken breder sig i USA: Værste dag for aktier siden 2020

Investorerne flygter torsdag ud af amerikanske aktier, og det it-tunge Nasdaq-indeks har kurs mod den værste handelsdag i over to år. Den dårlige stemning er også smittet af på danske aktier, der vendte et stort plus til røde tal.

Denne mand – chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell – styrer i øjeblikket aktiemarkedets skæbne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der kommer let, går let.

Onsdag aften serverede amerikanske aktier nogle bemærkelsesværdige stigninger, men torsdag er stemningen en helt anden. Det toneangivende S&P 500 indeks er dykket 4,2 procent og har dermed kurs mod sin værste handelsdag i hele 2022. Dow Jones Industrial Average er nede 3,8 procent.

Endnu værre ser det ud for det it-tunge Nasdaq indeks, der har fået barberet hele 5,8 procent. Selv i en periode, hvor udsvingene generelt er store på aktiemarkedet, er det et opsigtsvækkende fald, og lukker Nasdaq så langt nede, vil det være den dårligste dag siden march 2020, hvor coronapandemien skabte uro. Nasdaq er mere følsomt over for stigende renter, som er det helt store markedstema i øjeblikket.

Det amerikanske investormedie MarketWatch kalder torsdagens markedsuro for »panisk adfærd« blandt investorerne og peger netop på bekymringen om højere renter som årsagen til den store nedtur.

Den dårlige stemning i USA nåede også at smitte af på Europa, der ellers var åbnet til flotte stigninger. Det danske eliteindeks, C25, lukkede 0,6 procent lavere, efter at have været oppe med 1,7 procent tidligere på dagen.

Det er ellers ikke mere end 24 timer siden, at investorerne havde fundet ro i den seneste udmelding fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Centralbankchef Jerome Powell udelukkede til onsdagens pressemøde, at banken vil sætte renten op med 75 basispunkter på et af de kommende møder, som der var begyndt at være frygt for ude på finansmarkedet. Normalt sætter banken kun renten op med 25 basispunkter ad gangen, så 75 basispunkter ville være en historisk stramning.

Federal Reserve valgte onsdag at sætte renten op med et halvt procentpoint som var den største rentestigning siden 2000. Investorerne tog imidlertid udmeldingen i stiv arm, da Powell manede til besindighed og sagde, at centralbanken vil sørge for, at den amerikanske økonomi får en »blød landing«. I øjeblikket er der nemlig tiltagende bekymring for, at banken vil stramme pengepolitikken så meget, at den sender økonomien ud i en recession.

Torsdagens markedsreaktion tyder dog på, at investorerne alligevel ikke tror på Powell. Udover det store fald på aktiemarkedet, steg den tiårige amerikanske statsrente med 12 basispunkter til 3,08 procent, det højeste niveau siden 2018. Dollaren fik også et skub opad til 7,08 kroner.