Derfor jubler aktier efter historisk rentestigning i USA

Der skulle ikke mere end en enkelt kommentar fra den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, til for at sende aktierne i vejret. Og det til trods for at Federal Reserve netop har serveret den største rentestigning i 22 år.

Denne mand – chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell – styrer i øjeblikket aktiemarkedets skæbne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For aktiemarkedet har der de seneste uger været ét altdominerende tema – hvor meget strammer den amerikanske centralbank pengepolitikken?

Angsten blandt investorer har været så stor, at både europæiske og amerikanske aktier har fået seriøse kurstæv, og blandt andet de største indeks i USA havde i april deres værste måned, siden pandemien for alvor skabte panik i marts 2020. Heller ikke det danske eliteindeks, C25, er gået fri. Siden nytår har det mistet over ti procent i værdi og er teknisk set i en korrektion.

Onsdag aften fik investorerne så endelig noget mere klarhed, da Federal Reserve afsluttede sit todages rentemøde. Præcis som ventet satte centralbanken den toneangivende rente op med 50 basispunkter og fik dermed leveret den største amerikanske renteforhøjelse siden 2000.

Samtidigt meldte banken ud, at den vil begynde at slanke sin gigantiske balance ved at reducere beholdningen af obligationer med 47,5 milliarder dollar om måneden. Om tre måneder stiger det så til 95 milliarder dollar om måneden.

»Det viser med al ønskelig tydelighed, at Fed mener det alvorligt. Nu skal alle sejl sættes ind på at tøjle inflationen og bringe den tættere på to procent. Derfor er det også vores klare forventning, at Fed vil fortsætte med at sætte renten op på de kommende rentemøder,« siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

Lettelsens suk

Men på trods af udsigterne til stadigt stigende renter har aktiemarkedet taget rentehoppet i stiv arm. Amerikanske aktier lukkede onsdag med store plus, Dow Jones steg 2,1 procent, SP 500 med 2,99 procent, som Nasdaq trumfede med 3,19 procent.

I Europa peger de såkaldte futures også på en grøn handelsdag, der forventes at sende det danske C25 i plus.

Det gode humør skyldes særligt én kommentar fra centralbankchef Jerome Powell. Under onsdagens pressemøde udelukkede han, at centralbanken vil sætte renten op med 75 basispunkter på et af de kommende møder og fik dermed manet en af investorernes største bekymringer i jorden. Med den højeste inflation i over 40 år i USA har markedet nemlig frygtet, at Federal Reserve ville gå så aggressivt til værks med at stramme pengepolitikken, at den ville tvinge økonomien ned i en recession. Det, som flere betegner som en »politikfejl,« hvor centralbanken ender med at slå et økonomisk opsving ihjel og slagte aktiemarkedet.

Til det forsøgte Powell også at berolige de recessionsangste investorer.

»Jeg tror, vi har en god chance for en blød landing,« sagde han.

Men alt er nu ikke nødvendigvis fryd og gammen efter den forventede rentestigning. Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet forudser stadig en udfordrende sommer.

»Den underliggende efterspørgsel i økonomien fra forbrugerne er stadig stærk, men er under svækkelse. Det bliver tydeligere de kommende måneder. Forsyningskæderne er stadig mærkelige, og i Kina venter skibene på at blive lastet. Det giver forsinkelser og fortsat høje priser. Energipriserne forbliver høje, og forbrugerne er købekraftsmæssigt under pres. Det relative forhold mellem økonomisk afmatning/risiko for recession og stigende renter vil af investorerne blive vægtet. JPMorgan topchef Jamie Dimon udtalte onsdag, at han ser tre scenearier hver med 33 procent: Ingen recession, mild recession, hård recession. Det er noget af det, som investorerne afvejer. 2022 bliver næppe hverken et fremragende eller gennemsnitligt aktieår, og de kommende måneder kan blive udfordrende. Efter sommer ved vi lidt mere om, hvor langt FED er kommet, indflydelsen på økonomi og forventningerne. For nu er luften dog ligesom lidt renset,« siger Per Hansen.