Optimisme og optur på aktiemarkedet bekymrer eksperter: »Man skal være ekstra påpasselig«

2020 endte med at blive et fantastisk år for aktiemarkederne, og opturen fortsætter ind i det nye år. Eksperter advarer dog imod for meget optimisme, som kan komme til at koste investorer dyrt.

Amerikanske aktier slog rekorder flere gange i 2020 og sluttede året på toppen. Eksperter advarer dog investorer mod at blive revet for meget med af den gode stemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN ANGELILLO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelskrig med Kina, et Brexit uden aftale, præsidentvalg i USA og ikke mindst en coronapandemi, som satte verdens økonomier i stå.

2020 blev et turbulent år med adskillige risikofaktorer for aktiemarkederne, som alligevel endte med store stigninger og rekorder på flere indeks.

Og opturen ser ud til at fortsætte ind i det nye år, hvor både danske, europæiske og internationale aktier bliver ved med at gå en vej – opad. S&P 500 og Dow Jones lukkede 2020 med stigninger på 0,6 procent, mens samtlige store europæiske indeks mandag har åbnet 2021 med stigninger mellem 1,1 og 2,8 procent. Danske C25 stiger således også med 1,7 procent.

Den fortsatte optur skyldes ifølge chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden, at de fleste af det forgangne års mange usikkerheder er forduftet.

»Mange af risikofaktorerne, som blev bygget op i 2020, er forsvundet som dug for solen. Trump underskrev coronakrisepakken mellem jul og nytår, der kom en Brexit-aftale, og vaccinationen kører,« siger han.

Andreas Østerheden advarer dog samtidig mod den stigende optimisme.

»Når de mange risikofaktorer fra sidste år er ved at være væk, står vi igen i en verden, hvor vi kan blive overraskede. Der kan ske en masse, som vi ikke har set komme. Og når alle står i den ene side af båden, skal der ikke store bølgeskvulp til for at skabe udsving,« siger chefstrategen.

Den analyse deles af Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank.

»Jeg bliver bekymret over, at så mange er positive. Når solen skinner, og der ikke er en sky på himlen, skal man være ekstra påpasselig,« siger han.

Der er stadig risiko

Ifølge Andreas Østerheden er der trods Brexit-aftale, udrulning af coronavacciner og et afgjort præsidentvalg stadig risikofaktorer og usikkerheder, som investorerne bør holde øje med.

»Magtkampen mellem USA og Kina kan sagtens blusse op igen, og selvom vi snart får en ny amerikansk præsident, går Joe Biden også ind for en skrap linje over for Kina,« siger han.

»Og der er stadig risiko for, at noget kan gå galt i forhold til vaccinationen mod corona. Der kan komme flere virusmutationer, som kan få det til at tage endnu længere tid,« siger Andreas Østerheden.

Lars Skovgaard Andersen påpeger samtidig, at for hurtig en genopretning af økonomien i foråret kan sætte en kæp i hjulet for aktiernes optur.

»Det kan ramme aktiemarkederne, hvis det kommer til at gå for godt og for hurtigt med vaccinationerne. Det vil nemlig betyde, at økonomierne åbner hurtigere og stærkere, hvilket kan få de lange renter til at stige mere end ventet. Og så vil det ikke længere være lige så attraktivt at have aktier,« siger investeringsstrategen og henviser til de nuværende lave renter, som har gjort det mere profitabelt at investere i aktier.

»Hav lidt af det hele«

Danske aktier havde et forrygende 2020 trods det dramatiske fald ved samfundets nedlukning i marts. På årets første åbne markedsdag fortsætter den tendens.

Mandag stiger Ørsted således med 5,5 procent, mens også Jyske Bank, DSV og Simcorp har en forrygende dag med stigninger på henholdsvis 5, 4 og 3,3 procent.

Alligevel råder Lars Skovgaard Andersen private investorer til at overveje, om de kun vil satse på danske aktier i det nye år.

»Det er tid til, at man stopper op og ser, hvad man har investeret i. Har man for mange vækstaktier, skal man passe lidt på. 2021 er ikke året til at have for meget af en slags, man bør have lidt af det hele,« siger investeringsstrategen:

»Det er heller ikke sikkert, at man kun bør have danske aktier. Vi har ikke meget industri og råvarer herhjemme, men det er noget af det, som vil nyde virkelig godt af en normalisering af økonomien.«