Ørsted slagtet på børsen efter spareplan: Taber milliarder i markedsværdi

Den danske energigigant overrasker tirsdag investorerne med en nedjustering af sine langsigtede mål og en omfattende spareplan. Aktien kvitterer ved kasse 1 – med et fald på ti procent til at starte med.

Ørsted siger, at det i fremtiden forventer mindre strømproduktion fra sine havvindmøller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ørsted-aktien får tæsk på børsen tirsdag eftermiddag, efter energikæmpen tog investorerne på sengen og fremlagde en omfattende spareplan og nedjusterede sine langsigtede mål.

I det øjeblik, meddelelsen kom ud, dykkede aktien med det samme ti procent, men har siden rettet sig en smule til et fald på 8,3 pct. Det betyder, at investorerne samlet har tabt 21,7 miliarder kroner i markedsværdi.

»Jeg opfatter klart meldingen som negativ, og det gør investorerne også. For de kigger på Ørsted som en »lige-så-sikker-som-penge-i-banken-aktie«. Der må man bare sige, at der er nogle udfordringer,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

»Det er klart, at en aktie, som har kørt lige så godt, som Ørsted har, kan ikke bare sådan lige absorbere en negativ melding som den her,« tilføjer han.

I en overraskende fondsbørsmeddelelse siger Ørsted, at virksomheden skal spare op mod 600 millioner kroner om året frem til 2022. Samtidig har virksomheden nedjusteret sine langsigtede økonomiske mål og advarer om, at den i fremtiden forventer mindre strømproduktion fra sine havvindmøller.

»Så selv om Ørsted viser en meget høj kvalitet og meget evne til at vinde projekter, så er der altså i markedet nogle forskellige modvinde, som investorerne også skal huske,« siger Jacob Pedersen.

»Men man må også sige, at – ja, der er nogle negative effekter, men Ørsted sætter jo også mange sejl til for at kompensere for de negative effekter,« tilføjer han.

Den danske energigigant har længe været set som en succeshistorie, der har formået at mestre transitionen fra »brunt« energiselskab« til at være en af verdens største grønne virksomheder. Aktien steg 29 procent i 2018, hvilket ellers var et år, hvor det brede aktiemarked led store tab. I 2019 er aktien – inklusive tirsdagens store kursfald – oppe med 31 pct.