Tirsdagens aktier: Ørsted og Ambu de tungeste lod i C25-nedtur

Ørsted røg tirsdag helt til bunds i C25-indekset, efter at energiselskabet overraskede med en nedjustering af et af selskabets langsigtede afkastmål og samtidig præsenterede sine regnskabstal for tredje kvartal før tid.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

I bunden af et generelt negativt marked fik Ørsted selskab af medicoselskabet Ambu, som blev sendt ned af en negativ analyse fra norske ABG Sundal Collier.

Generelt var markedet surt tirsdag, hvor investorerne i stor stil hev nogle af de gevinster, de har hentet over den seneste gode periode, hjem.

Inden tirsdag var C25-indekset steget seks handelsdage på stribe, men tirsdag faldt eliteindekset med 1,1 pct. til 1146,80.

»Der er lidt sur stemning. Der er gevinsthjemtagning i markedet, mens vi venter på flere store begivenheder i denne uge. Der er flere, der trækker sig lidt ud på sidelinjen inden da,« siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør hos Sydbank, til Ritzau Finans.

ØRSTED SENDT NED AF NYE FINANSIELLE MÅL

Ørsted blev det helt tunge lod og den klart mest omsatte danske aktie tirsdag, efter at selskabet løftede sløret for en sænkning af afkastmålet for en række havvindparker og fremlagde en plan for at spare 500-600 mio. kr. om året frem mod 2022.

Samtidig blev der også sat tal på tredje kvartal, hvor energiselskabet leverede helt som ventet på omsætningen og overraskede klart positivt på driften.

Det var dog trimningen af de langsigtede mål, hvor Ørsted nu ser et forventet afkast af den investerede kapital - hos Ørsted formuleret som "den ikke-gearede livstids IRR" - for syv havvindprojekter på 7,0-8,0 pct. fra tidligere ventet 7,5-8,5 pct., der fik størst effekt.

Det skyldtes blandt andet nye beregninger, der har medført en sænkning af belastningsfaktoren - altså vindmøllernes evne til at levere 100 pct. af sin produktionskapacitet.

Investorerne kvitterede for nyhedspakken ved at sende aktien ned med 7,4 pct. til 577 kr. under tung omsætning.

Ambu faldt samtidig med 5,1 pct. til 101,45 kr., efter at ABG Sundal Collier sænkede sin anbefaling af den aktie til "sælg" fra "hold" og satte kursmålet ned i 89 kr. fra tidligere 99 kr.

LUNDBECK TOPPEDE EFTER ROSENDE ORD FRA DNB

Medicinalselskabet Lundbeck var det største lyspunkt tirsdag, hvor aktien toppede C25-indekset med et kursplus på 3,4 pct. til 235 kr.

Norske DNB ser mulighed for et klart forbedret nyhedsflow for aktien i den kommende periode og har derfor løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" og gentaget kursmålet 270 kr.

»Efter den seneste tids fald i aktieprisen og grundet vores vurdering af et bedret nyhedsflow forude har vi opjusteret Lundbeck til "køb" fra "hold", mens kursmålet på 270 kr. gentages«, skriver DNB-analytikerne i en analyse.

FLSMIDTH FIK NEUTRAL REGNSKABMODTAGELSE

Ingeniørkoncernen FLSmidth dansede tirsdagen igennem lidt op og ned i C25-indekset, men endte dagen med et fald på 1 pct. til 247,20 kr.

Det skete efter fremlæggelsen af selskabets regnskab for tredje kvartal, der viste svagere end ventede takter på toplinjen og i ordreindgangen, mens indtjeningen til gengæld var noget bedre end ventet.

FLSmidth omsatte for 4736 mio. kr. i tredje kvartal, mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates havde sigtet efter et salg på 4831 mio. kr.

Ordreindgangen i juli, august og september blev opgjort til 4571 mio. kr. mod ventet 4850 mio. kr. blandt analytikerne.

Til gengæld var FLSmidth noget bedre end ventet til at hive indtjening ud af omsætningskronerne, og driftsresultatet (EBITA) steg derfor til 377 mio. kr. mod en ventet fremgang til 367 mio. kr. blandt analytikerne. I tredje kvartal sidste år var resultatet 350 mio. kr.

Det svarer til en EBITA-margin på 8,0 pct. mod ventet 7,5 pct. blandt analytikerne.

For hele 2019 blev de nyligt justerede forventninger om en omsætning på 20-21 mia. kr. og en driftsmargin (EBITA) på cirka 8 pct. fastholdt.

FLERE ANALYSEÆNDRINGER I FOKUS

ABG Sundal Collier justerede også sin anbefaling af GN, der blev løftet til "køb" fra "hold", mens kursmålet blev sænket med en femmer til 320 kr.

GN-aktien faldt dog alligevel med 1,4 pct. til 271,30 kr. i tirsdagens generelt negative marked.

Topdanmark fik løftet sin anbefaling hos Morgan Stanley til "ligevægt" fra "undervægt", og Nordea var genstand for ændringer i begge retninger. Storbanken fik sænket sin anbefaling til "underperform" fra "sector perform" hos RBC, mens Sydbank løftede til "køb" fra "hold".

Topdanmark steg med 0,9 pct. til 304,60 kr., og Nordea bakkede 1,6 pct. til 49,34 kr.

/ritzau/FINANS