Ny coronavariant slagter mellemøstaktier efter oliekollaps

Aktiemarkederne i Mellemøsten dykker søndag i kølvandet på voldsomme fald i oliepriserne i fredags. Coronavarianten omikron har skabt frygt for, at en ny runde potentielle nedlukninger vil lamme økonomisk vækst.

Det saudiarabiske aktiemarked dykker søndag efter det største fald i olieprisen siden april 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye coronavariant, omikron, fortsætter søndag med at sprede bekymring på de globale aktiemarkeder.

Aktiemarkederne i Mellemøsten er søndag åbnet med store fald, efter at de var lukket fredag, hvor frygten for nye, alvorlige nedlukninger skabte tumult på børserne i Asien, Europa og USA.

Det saudiarabiske hovedindeks, Tadawul All Share, er dykket 4,2 procent og har ifølge Reuters kurs mod en af sine værste handelsdage i to år. De store indeks i Dubai, Abu Dhabi og Qatar er faldet henholdsvis 4,8, 2,3 og to procent.

De røde tal i det olieproducerende Mellemøsten kommer, efter at olieprisen fik prygl under fredagens handel. Prisen på en tønde Brent råolie faldt 11,3 procent til knap 73 dollar, mens amerikansk olie – West Texas Intermediate – faldt 13 procent til godt 68 dollar. Begge fald var de største siden april 2020, hvor den første coronanedlukning markant reducerede efterspørgslen på olie.

Aktiemarkederne i Mellemøsten er åbne for handel søndag til torsdag, og de har derfor ikke før nu haft mulighed for at reagere på de voldsomme fald i olieprisen.

Indtil videre har fundet af den nye coronavariant i det sydlige Afrika taget hårdt på de finansielle markeder. Fredag faldt franske, tyske, spanske og italienske aktier alle over fire procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 lukkede 3,7 procent lavere. C25, det danske eliteindeks, var blandt de stærkeste markeder under den seneste nedtur og faldt »kun« 0,9 procent i fredags.

I USA havde S&P 500 sin værste handelsdag siden februar med et dyk på 2,3 procent.

»Ubegribelig dårligt nyt«

Selvom der stadig er meget usikkerhed om omikronvarianten, er aktiemarkedet nervøs for, at den lammer økonomisk vækst. Mutationen kommer også samtidigt med, at høj inflation lægger pres på centralbankerne til at stramme op i pengepolitikken, hvilket allerede var set som en potentiel modvind mod flere kursstigninger.

»En ny smitsom covid-19-variant, som måske er resistent overfor de eksisterende vacciner, er næsten ubegribelig dårligt nyt for de globale aktiemarkeder. I forvejen er høj inflation og en begyndende afvænning fra likviditetslykkepillerne (og også snart lavrentelykkepillerne) i USA potentielle modvinde for en hårdt gældsbelastet verdensøkonomi og et stadig dyrt (dog primært i USA) aktiemarked,« skrev Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, i fredags.

»Aktiemarkedsstemningen har været optimistisk i lang tid, og aktierne befinder sig stadig nær rekordniveauer, uden at investorerne rigtig har taget bestik af de markante risici. I den forstand kan en ny covid-19-bølge være dråben, der får glasset til at flyde over og ændrer aktiemarkedsstemningen markant i negativ retning,« tilføjer han.