Nu lægger hæren af små investorer igen arm med Wall Streets giganter

Det er ikke ovre endnu. Natten til fredag blussede krisen mellem en hær af private investorer og spekulative kapitalfonde op igen.

Styrkeprøven mellem små investorer og store kapitalfonde er stadig i gang med fondsbørsen på Wall Street i New York som arena. Her ses børsen under en tidligere demonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hæren af små investorer lægger fortsat arm med de store kapitalfonde i slagsmålet om, hvem der vinder på spekulative manøvrer i en række aktier med Gamestop som den mest kendte.

Over det seneste døgn tog de store kapitalfonde et stik hjem, da handelsplatforme lukkede for handlen med de spekulative aktier, hvis kurser har været på svimlende himmelflugt.

Netop de voldsomme kursstigninger, som tusinder af private investorer står bag, har sat en stopper for kapitalfondes spekulation gennem såkaldt shorthandel.

Det går ud på, at kapitalfonden låner en aktie, fordi den forventer, at kursen skal falde. Så sælger fonden den lånte aktie på børsen. Og når aktien skal afleveres på det aftalte tidspunkt, køber fonden den igen på børsen – men til en lavere kurs og tjener kursforskellen.

Men når andre investorer driver aktien om, forvandles gevinsten til et tab – i dette tilfælde enorme tab for en række fonde.

Kurserne på en række aktier, der bruges til shorthandel, faldt ganske vist, da handelsplatformene lukkede for handlen. Men nyhedsbureauet Bloomberg skriver fredag morgen, at blandt andet aktier i Gamestop stiger kraftigt i det såkaldte formarked, inden børserne i USA åbner. Det sker, efter handelsplatforme som eksempelvis Robinhood Markets, der bruges massivt af private investorer, har bebudet, at handelsrestriktionerne hæves.

Det fik Gamestop til at stige 103 procent, mens tilsvarende spekulationsaktier som AMC Entertainment Holdings og  Express steg henholdsvis 62 og 43 procent – og dermed gør det dyrere at komme ud af shorthandel med dem.

Sideløbende med slagsmålet om shorthandel i USA er aktier verden over begyndt at tabe flyvehøjde, hvilket også kan hænge sammen med en langvarig optur og bekymring over udviklingen i coronapandemien.

Balladen om Gamestop og de andre spekulationsaktier kan i et vist omfang mærkes også på de danske aktier, som lige nu er i minus, mener investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

»Jeg tror dog, der er en del, som blander ting sammen. Aktier falder på grund af ekstreme stigninger og risikomæssig fartblindhed, og så kommer slagsmålet »main street versus Wall Street« som den ingrediens, der minder nogen om, at der er en risiko ved at investere i aktier,« vurderer Per Hansen og tilføjer, at corona også spøger i baggrunden.

»Hvis corona får en effekt, er det ikke mindst, fordi det er lidt overraskende, at corona endnu ikke har haft en effekt og været en faktor de seneste 3-4 måneder på trods af fortsat meget store udfordringer,« lyder det fra investeringsøkonomen.

De toneangivende danske aktier i C25 var fredag middag faldet cirka en procent, mens de tyske og britiske toneangivende indekser var faldet en smule mindre.

Midt i den voldsomme handel på Robinhood har handelsplatformen ifølge Financial Times hentet mere end en mia. dollar i yderligere kapital – blandt andet for at opfylde kapitalkrav, der stiger i takt med den voldsomme handelsaktivitet.

»Som mæglerfirma har vi mange økonomiske krav. Nogle af disse krav svinger ud fra volatilitet på markederne og kan være betydelige i det nuværende miljø,« forklarer en talsmand for Robinhood til Financial Times.