Danmark fører an i kursfald på aktier

Der var kursfald fra morgenstunden over hele Europa, da børserne lukkede op torsdag morgen.

Kursfaldet, der begyndte i går, fortsætter her til morgen. Arkivfoto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiekurserne falder verden over. Torsdag morgen følger de europæiske aktier således samme udvikling med kursfald, som de amerikanske aktier fulgte natten til torsdag.

Danmark fører an i faldet. Kort efter åbningen var de toneangivende aktier i C25 faldet med knap 2,4 procent, mens de tyske og svenske indeks var faldet med henholdsvis 1,8 og 1,0 procent.

Kun det franske aktieindeks lå med et lille plus klokken 9.20.

De amerikanske aktier faldt blandt andet på grund af bekymring over, at et nyt fænomen er ved at brede sig på markederne. Private investorer slår sig sammen i store antal og modarbejder såkaldt shorthandel i enkelte aktier, hvor investeringsfonde spekulerer i at tjene på kursfald.

Det foregår ved, at fondene sælger lånte aktier, som de forventer senere at kunne købe billigere tilbage. Men hvis de private investorer presser kursen op, kan det fremtvinge store frasalg hos fondene, som skal dække deres tab. Det kan – sammen med bekymring over uro om udrulningen af vaccine mod covid-19 og nye coronamutationer – få markedet til at falde.

Det brede S & 500-indeks tabte 2,6 procent, hvilket er det største minus siden oktober.

Det er især spekulativ handel med spilforhandleren Gamestop, der med en samlet stigning på 1.745 procent alene i år har sat de spekulative fonde i en klemme, når de har solgt lånte Gamestop-aktier i forventning om at kunne købe dem billigere op, inden de skulle leveres tilbage.

Men andre aktier som Blackberry, biografkæden AMC Entertainment og Nokia lader også til at være udsat for kamp om kurserne mellem det, der nu kaldes Wall Street og Main Street – professionelle investorer mod private investorer.

Kursfaldene kan også kædes sammen med en langvarig optur under coronakrisen, og allerede onsdag begyndte de første tegn på kursfald at vise sig, påpeger analytikerne Niels Christensen og Mia Ebbesen fra Nordea:

»Nervøsiteten har præget aktiemarkederne de seneste dage, og onsdag brød den ud med fuld kraft, uden at der var tale om en eller flere negative nyheder. Men pludselig var glasset halv tomt, og investorerne besluttede sig for at sælge ud. Med til at fremme salgspresset er uden tvivl den nært forestående månedsafslutning. Diskussion, om hvorvidt aktierne er overvurderede, florerer meget blandt investorerne og gør dem hurtige på aftrækkeren i bestræbelser på at sikre de gevinster, der allerede er opnået i løbet af årets første uger,« skriver de i en kommentar torsdag.