Julefest på Wall Street? December er historisk den mest gevinstsikre måned

Globale aktier er de seneste 30 år steget i december i otte ud af ti år med et gennemsnitsafkast på to pct.

Aktier får ofte et løft i December, men i år kan vise sig at være undtagelsen. Foto: Reuters/Lucas Jackson/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON

Der har ikke været meget julefryd på aktiemarkederne denne december, men der kan være håb for nedslåede investorer, der trænger til lidt opløftende nyheder inden andestegen.

Historisk set er der nemlig en overhængende sandsynlighed for, at aktier stiger i julemåneden, og at de samtidigt leverer nogle af årets største gevinster. Over de seneste 30 år er det globale MSCI World Index steget 24 gange i december – svarende til i 80 pct. af årene – hvilket gør måneden til den allermest gevinstsikre på hele året. Årsagerne til den såkaldte julespurt er et omdiskuteret emne hvert år, men der er generelt enighed om, at der er flere faktorer, der gør sig gældende.

Én forklaring er »window dressing«. Det er et fænomen, hvor store investorer presser priserne op inden årets slutning for at kunne præsentere et bedre årsresultat til sine kunder. En enkelt forvalter har ikke kræfter til at gøre det alene, men hvis flere af investeringskæmperne styrker deres positioner i ugerne op til nytår, kan det have en positiv effekt på det bredere marked.

»Porteføljeforvaltere vil gerne kunne vise deres kunder, at de har investeret i de rigtige aktier med et godt ry, så de sørger for at købe dem op i slutningen af året,« siger Jasper Lawler, researchchef hos handelsplatformen London Capital Group, og tilføjer:

»Julespurten kommer også, fordi de fleste stadig naturligt tænker i kalenderår. Du reflekterer i december over det forgangne år og ser frem til det næste og begynder at investere i, hvad, du forventer, bliver årets store temaer.«

Derudover er der også et element af psykologi bag julespurten. Nogle teorier peger på, at folk generelt er i god stemning op til jul, hvilket smitter af på aktiemarkedet. Selve forventningen, om at julespurten sætter ind, kan også være med til at give aktierne et ekstra nøk opad, forklarer Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

»Når der er mange, der sidder og kigger på de samme indikatorer, så er der også mange, der håber, at det kommer til at ske, og på den måde kan det godt blive en selvopfyldende profeti,« siger han.

Bedste aktiemåned – sammen med april

Afkastene i december er generelt højere end resten af året. Siden 1988 er det globale indeks i gennemsnit steget to pct. i december, hvilket gør julemåneden historisk til årets bedste på en delt førsteplads med april. Effekten er mest tydelig i cirka de to sidste uger af måneden, så den hidtil sløje start i år kan godt nå at blive vendt.

MSCI World-indekset er faldet 2,5 pct. indtil videre i december, efter at bekymringer om amerikanske statsrenter og handelskrigen mellem USA og Kina fik investorer til at flygte fra aktier.

Netop de bekymringer er også grunden til, at aktiestrateger er usikre på, om 2018 også kommer til at byde på en flot afslutning. Den amerikanske centralbank forventes at hæve renten den 19. december, og alt efter hvor optimistisk Fed-chef Jerome Powell er i sin analyse om fremtiden, kan det have en afgørende betydning for aktiekurserne op til jul. Derudover ligger Brexit-uroen i Storbritannien stadig og ulmer, hvilket kan dæmpe investeringslysten  i Europa.

På trods af disse risikofaktorer tror Jasper Lawler dog stadig på, at julespurten kan nå at sætte ind i år. Han mener ikke, at alt kører på skinner, men markedet er simpelthen faldet så meget de seneste måneder, at der ikke er flere grunde til at sælge i øjeblikket.

»Du kan godt købe aktier igen. Ikke ud fra et perspektiv om, at alt er rosenrødt igen, men fordi der ikke er flere katalysatorer til at gøre folk mere bekymrede lige nu,« siger han.

Jasper Lawler har ikke nogen prognose for globale aktier, men han forventer, at Dow Jones Industrial Average-indekset kan klatre til 26.000 inden årets slutning – en stigning på fire pct. – og at det engelske FTSE 100-indeks kan hoppe seks pct. til 7.200.