Hun var blid som en due, men nu rasler hun med rentesablen: Opvågningen bliver »smertefuld« for aktier

Et af de blødeste medlemmer i den amerikanske centralbank varsler nu en kraftig opstramning af pengepolitikken i maj. Når den virkelighed synker ind hos investorerne, vil det være en smertefuld opvågning for aktiemarkedet, advarer analytiker.

Lael Brainard fra den amerikanske centralbank mener, at inflationen i USA er alt for høj, og den skal tøjles hurtigt – også selvom det kræver en historisk hård opstramning af pengepolitikken.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er efterhånden ingen tvivl om, at æraen med ultraløs pengepolitik er ved at være slut, men netop hvor hurtigt, centralbankerne vil stramme op, fortsætter med at overraske finansmarkedet.

Tirsdag var det det amerikanske centralbankmedlem Lael Brainard, der fik vendt både aktiemarkedet og rentemarkedet på den anden ende, da hun signalerede, at pengepolitikken bør strammes markant i maj.

I en tale hos Federal Reserves underafdeling i Minneapolis lagde hun kraftigt vægt på, at inflationen er alt for høj, og at det derfor »er af afgørende betydning at få inflationen ned«.

Hun understregede samtidig, at centralbanken er villig til at bruge ekstraordinære værktøjer for at tøjle de hurtigt stigende forbrugerpriser. I februar steg inflationen i USA til 7,9 procent, det højeste niveau siden 1982.

For at få inflationen under kontrol, lagde hun op til to centrale stramninger i maj: For det første en rentestigning på 50 basispunkter. Det er dobbelt så meget, som Fed plejer at sætte renten op med. Normalt hæver den renten med 25 basispunkter, og sidst, den udførte en 50-basispointstigning, var i 2000.

For det andet foreslår Brainard, at centralbanken ved næste møde begynder at reducere sin balance, hvilket effektivt trækker penge ud af finanssystemet. Det er dermed en tilbagerulning af bankens gigantiske opkøbsprogram, der blev lanceret under coronakrisen og gav aktiemarkedet et heftigt skub opad.

Smertefuld virkelighed

Brainards udtalelser lægger altså op til en voldsom opstramning i pengepolitikken allerede i næste måned. Det gik heller ikke ubemærket forbi aktiemarkedet. De store amerikanske indeks dykkede mellem 0,8 procent og 2,3 procent tirsdag og i Europa var alle børser onsdag fedtet ind i røde tal.

»Hvad der gør hendes kommentarer så vigtige er, at Brainard normalt er en af de mest bløde medlemmer af Federal Reserve. Hvis hun er rykket over i den virkelig hårde lejr, er det noget, markedet skal lægge mærke til, og det gjorde det,« siger Jeffrey Halley, senior markedsanalytiker hos Oanda.

Ud over de store fald på aktiemarkedet har der også været bemærkelsesværdige bevægelser i renterne og i dollaren. Den tiårige amerikanske rente – verdens vigtigste – steg tirsdag 15 basispunkter og ligger nu på 2,6 procent. Det er det højeste niveau siden marts 2019. Dollaren hoppede til 6,84 kroner, hvilket er fem procent højere end ved nytår.

»De af jer, der kan huske 80erne og 90erne – jeg ved I er derude – vil huske en tid, hvor penge ikke bare var gratis. Men alle, der først begyndte at arbejde omkring år 2000, husker det sandsynligvis ikke. Deflation som følge af globalisering og centralbankernes likviditetslykkepiller ser ud til at være slut nu,« siger Jeffrey Halley.

»Omstillingen til den virkelighed vil være smertefuld, men heldigvis sker det under et økonomisk boom i hele verden, hvilket afbøder slaget,« tilføjer han.

»Jeg tror ikke, at fomo-investorerne på aktiemarkedet kan blive ved med at ignorere virkeligheden, især ikke hvis de amerikanske renter fortsætter med at stige,« siger Jeffrey Halley.

Fomo er en forkortelse for Fear Of Missing Out. Det beskriver et fænomen – ikke kun på aktiemarkedet, men også i resten af livet – hvor man gør noget udelukkende ud fra en frygt for at gå glip af noget, snarere end at man har lyst. Tage til fest i stedet for at blive hjemme og se film på sofaen. Eller som nu, købe aktier selvom der er mange alarmklokker, der blinker.

Overraskende stærkt aktiemarked

For selvom aktiemarkederne tog bestik af den hårde udmelding fra Brainard, er niveauerne stadig overraskende høje flere steder. I USA er det toneangivende S&P 500 kun fem procent under sit rekordniveau fra starten af januar. I Europa, er det paneuropæiske Stoxx 600 syv procent under sin rekord. Og det er selvom krigen stadig raser i Ukraine, og flere centralbanker, ligesom den amerikanske, varsler en opstramning i pengepolitikken.

Der er flere grunde til, at aktier er steget markant de seneste uger. De fleste store finanshuse fraråder stadig at investere i obligationer, hvilket gør aktier til et af de bedste og eneste alternativer til at placere sine penge. Derudover er der stadig stærk økonomisk vækst, og den første panik fra den russiske invasion af Ukraine har lagt sig.

»Indtil videre har aktierne taget rentestigningerne overraskende roligt. Ikke i den forstand, at investorerne ikke har reageret, men i betragtning af hvor markant bevægelserne har været og med udsigt til 'noget mere', er aktieinvestorerne indtil videre og alt i alt forblevet relativt 'rolige',« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»Hvor meget mere rentemodstand kan investorerne holde til, er et af de centrale spørgsmål, som det er værd at holde øje med,« tilføjer han.

I aften kl. 20 dansk tid, publicerer Federal Reserve referat fra sit møde i marts, hvor den satte renten op for første gang siden 2018. Her vil investorerne især holde øje med, hvor hurtigt centralbanken vil stramme pengepolitikken de kommende måneder.