Godt nyt for banker: USA skyder regnskabssæsonen i gang med et brag

Regnskabssæsonen gik uofficielt i gang i USA tirsdag, og der er indtil videre ingen ko på isen. Hvis det fortsætter sådan, vil aktierne stige markant, siger analytiker.

J.P. Morgans topchef, Jamie Dimon, leverede tirsdag et overraskende godt regnskab og tegnede et stærkt billede af den amerikanske forbruger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix

Den nøje overvågede regnskabssæson er netop blevet skudt i gang i USA, og indtil videre er der ikke noget at bekymre sig om for investorerne.

De to storbanker J.P. Morgan og Citigroup kom nemlig begge med overraskende gode regnskaber, der ifølge analytikere tegner et stærkt billede af banksektoren og hele den amerikanske økonomi.

Særligt resultatet fra J.P. Morgan overraskede analytikerne positivt, efter banken præsenterede en rekordstor omsætning for sin investeringsbank i fjerde kvartal. Bankens topchef, Jamie Dimon, pegede specifikt på, at en »løsning på nogle af handelsproblemerne« havde hjulpet til en stærk slutning på året på tværs af lande og produkter. Han sagde også, at den amerikanske forbruger stadig har det godt og fortsat vil stå stærkt i 2020.

»Regnskabssæsonen er kommet rigtigt godt i gang, takket være de store banker,« siger Edward Moya, senior markedsanalytiker hos handelsplatformen Oanda i New York,

»Indtil videre tegner banksektoren et billede af, at den amerikanske forbruger er stærk, og at arbejdsmarkedets styrke burde være i stand til at holde aktieopturen i gang. Så længe renterne forbliver lave, og Fed (den amerikanske centralbank, red.) ikke laver nogle kommunikations- eller rentefejl, så vil vi formentligt se, at aktier slutter regnskabssæsonen meget højere,« tilføjer han.

De stærke regnskaber fra J.P. Morgan og Citigroup hjalp tirsdag til at løfte banksektoren i USA, mens de europæiske banker også sluttede dagen med små plusser. Onsdag kommer Bank of America og Goldman Sachs med regnskaber, mens Morgan Stanley kommer på torsdag. Den danske regnskabssæson går først rigtigt i gang i næste uge, når Novozymes præsenterer årsregnskab.

Læs: Chef for verdens største kapitalforvalter advarer: Klimakrisen truer dine afkast

Risiko for skuffelse

Op til regnskabssæsonen er aktier steget i hele verden, og de amerikanske indeks slår nærmest dagligt rekorder. Der har dog været bekymringer for, at en skuffende regnskabssæson kunne give en brat afslutning på aktieopturen og være markedets første store test i 2020.

Lever regnskaberne ikke op til forventningerne, begynder flere aktiemarkeder nemlig at se dyre ud, ifølge aktieeksperter, og så er det svært at retfærdiggøre de rekordhøje kurser. I øjeblikket ligger det såkaldte price-earnings ratio – et populært redskab til aktievurdering – lige under 20 for det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks, hvilket er noget over gennemsnittet for de seneste ti år på knap 15.

Ud over resultaterne for fjerde kvartal er det også afgørende, hvad virksomhederne siger om deres forventninger til 2020. Forventninger ligger lige nu på omkring ti procent indtjeningsvækst, men ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, er det alt for højt sat. Han regner med, at »vi skal ned under det halve«, og at det kan ryste aktiemarkedet, når investorerne opdager det.

»I de her perioder med markante kursstigninger på tre procent hver måned må man forvente, at der kommer nogle modreaktioner i perioder, og den første modreaktion kan meget vel komme nu, hvor vi kigger ind i regnskabssæsonen,« siger han.

»Med det vækstbillede, som virksomhederne nødvendigvis må kigge ind i, er der ingen tvivl for mig om, at der vil være en del skuffelser, når prognoserne for 2020 præsenteres,« tilføjer han.