Chef for verdens største kapitalforvalter advarer: Klimakrisen truer dine afkast

Larry Fink sætter nu bæredygtighed centralt på dagsordenen hos BlackRock og forudser, at finansverdenen står over for et grundigt eftersyn, der vil ændre hele kapitalmarkedet.

Larry Fink, chef for verdens største kapitalforvalter, BlackRock, kommer i sit årlige brev med en opsang til virksomheder om at være mere bæredygtige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ruben Sprich/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaforandringer vil fundamentalt ændre hele finansverdenen og blive afgørende for investeringer og afkast – og hurtigere end de fleste regner med.

Sådan lyder det fra Larry Fink, chef for BlackRock, der er verdens største kapitalforvalter, i hans årlige brev til virksomhedsledere. I brevet advarer han om, at virksomheder, der ikke tager bæredygtighed seriøst, vil få svært ved at overleve på længere sigt, og derfor skal investorerne omhyggeligt tænke klimaforandringerne ind i deres porteføljer.

»I løbet af min 40-årige karriere i finansverdenen har jeg været vidne til en række økonomiske kriser og udfordringer – høj inflation i 1970erne og begyndelsen af 1980erne, den asiatiske valutakrise i 1997, dot-com-boblen og den globale finansielle krise. Selv om de varede i flere år, var de i det store billede kortsigtede. Klimaforandringer er anderledes. Selv hvis kun en brøkdel af de forventede konsekvenser udspiller sig, er det en langt mere strukturel og langvarig krise,« skriver han i brevet.

Derfor forudser Fink, at hele finansverdenen nu står over for et grundigt eftersyn, der fundamentalt kan ændre hele sektoren.

»I den nære fremtid – og hurtigere end de fleste forventer – vil vi se en betydelig omfordeling af kapital,« tilføjer han.

Klimaet rammer investeringer

Fink anerkender, at finansmarkederne har været langsomme til at indse, at klimaforandringer kan ramme økonomisk vækst og velstand, men at der nu er så mange beviser, at investorerne er tvunget til nytænke deres opfattelse af finans og investeringer.

Larry Fink, chef for kapitalforvalteren BlackRock

»Bæredygtige investeringer er det stærkeste fundament i vores kunders porteføljer fremover.«


Hvordan vil 30-årige boliglån for eksempel blive prissat, hvis udbyderne ikke kan forudsige risikoen fra klimaforandringer, spørger BlackRock-chefen. Eller hvad sker der med inflationen – og dermed renterne – hvis prisen på mad eksploderer på grund af tørke og oversvømmelser? Og hvordan kan vi forudsige økonomisk vækst, hvis udviklingslandene går i stå på grund af ekstrem varme?

»Investorerne grubler i stigende grad over disse spørgsmål og anerkender, at klimarisiko er en investeringsrisiko. Klimaforandringer er næsten uden undtagelse det første spørgsmål, som kunder over hele verden stiller BlackRock. Fra Europa til Australien, Sydamerika til Kina, Florida til Oregon, spørger de, hvordan de skal ændre deres porteføljer,« skriver Larry Fink.

BlackRock vurderer, at porteføljer, der tager højde for bæredygtighed, vil levere et bedre risikojusteret afkast til investorerne på længere sigt. Derfor har kapitalforvalteren nu valgt at indarbejde en bæredygtighedsanalyse af alle sine investeringer, på samme måde som den tager højde for mere traditionelle risikofaktorer som likviditet.

Derudover vil BlackRock forlade investeringer med en høj klimarisiko, herunder termisk kul, og samtidigt tilbyde nye produkter, der udelukker fossile brændstoffer.

»Vi mener, at bæredygtige investeringer er det stærkeste fundament i vores kunders porteføljer fremover,« skriver Fink i brevet.

Stigende pres på finansverdenen

Store kapitalforvaltere som BlackRock med 7.000 milliarder dollar under forvaltning er tidligere blevet kritiseret for ikke at lægge nok pres på de virksomheder, de investerer i. I Finks brev sidste år sagde han, at hans altoverskyggende pligt var at tjene penge til kunderne og nævnte ikke klimaet en eneste gang. Hans udmelding i år markerer derfor et stort skifte hos BlackRock.

Skiftet kommer på et tidspunkt, hvor investorer, herunder også i Danmark, lægger mere og mere pres på finansinstitutioner til at hjælpe med at bekæmpe klimaforandringerne.

»Finanssektoren er pr. definition bindeled mellem opsparer og låntager og kan derfor indtage en nøglerolle inden for finansieringen af klimainitiativer. Store kapitalforvaltere har ligeledes en betydelig interesse i at tilbyde bæredygtige løsninger til institutionelle investorer som for eksempel pensionskasser, der i stadigt stigende grad selv er underlagt et krav fra deres ejere om at indrage bæredygtighed i investeringsbeslutningerne,« siger Teis Knuthsen, der er investeringsdirektør i Kirk Kapital, til Berlingske.

»Det gode er her, at vi oplever en dønning, der populært sagt løfter alle skibe og altså trækker finanssektoren generelt mod grønnere løsninger. I det praktiske er der dog endnu mange udfordringer, herunder hvem der skal betale eventuelle omkostninger,« tilføjer han.