Fredagens aktier: Vestas, Danske og Pandora løfter C25 fra start

Det danske aktiemarked er fredag åbnet positivt efter pæne stigninger i Vestas, Pandora og Danske Bank. Efter 15 minutters handel ligger C25-indekset 0,4 pct. højere i 1160,17, og indekset har dermed sat kurs mod sjette dag i træk med fremgang.

Torsdag viste finansmarkederne generelt gode takter efter opløftende nyt fra handelsfronten, og det fortsætter markedet herhjemme umiddelbart med at nyde godt af fredag morgen.

Pandora topper i eliteindekset fredag morgen med en stigning på 2,5 pct. til 307,60 kr. - efter en stigning torsdag på 2,6 pct. Torsdag steg amerikanske Signet, som forhandler Pandora-smykker gennem kæden Jared, med hele 27 pct. efter en opjustering af forventningerne til hele året, og det ser ud til at have en positiv afsmitning også på Pandora-aktien.

Danske Bank fortsætter desuden de positive takter efter torsdagens organisationsændringer og stiger 2,1 pct. til 92,50 kr. efter plusset torsdag på 5,3 pct.

Samtidig trækker Vestas op fra åbningen med en stigning på 1,5 pct. til 507,80 kr. Det skal formentlig ses i lyset af analysenyt fra den amerikanske investeringsbank Bank of America-Merrill Lynch, som har hævet anbefalingen af aktien til »køb« fra »neutral«. Kursmålet er sat til 630 kr.

Novo Nordisk har endvidere fået løftet sit kursmål til 375 kr. fra 340 kr. af Morgan Stanley, der gentager anbefalingen »ligevægt«. Det fremgår af Bloomberg News. Torsdag faldt Novos aktie med 2 pct. til 355,05 kr. i et ellers positivt marked, men fredag morgen er den åbnet 0,1 pct. højere i 355,35 kr.

Spotpriserne på containerfragt fra Asien til Europa faldt også i denne uge, viser de seneste data fra Shanghai Shipping Exchange. Det er nu tredje uge i træk med faldende spotpriser på Asien/Europa-ruterne. Mærsk B ligger imidlertid 0,3 pct. højere i 7668 kr.

Santa Fe i ny nedtur

Uden for C25 er der fokus på kriseramte Santa Fe, som sent torsdag aften meddelte, at der hersker væsentlig usikkerhed om koncernen, efter at det ikke er lykkes at nå til enighed om finansieringen med Proventus, og at den aktuelle finansiering forfalder 1. april næste år.

Aktien i Santa Fe falder fredag hele 18 pct. til 2,21 kr.

Der er endvidere analysenyt om Zealand Pharma, som hos Handelsbanken bliver hævet til »hold« mod tidligere »sælg«. Kursmålet er endvidere løftet til 168 kr. fra 145 kr.

Fredag morgen stiger aktien 0,6 pct. til 160,90 kr.

Rederiet Norden har derimod fået nedgraderet sin anbefaling til »hold« fra »køb« hos svenske SEB, der samtidig sænker kursmålet for aktien til 90 kr. fra 100 kr. Det fremgår af Bloomberg News.

Nordens aktie falder 3,7 pct. til 89,85 kr.

SAS, der ligger 0,7 pct. lavere i 8,84 kr., har trafiktal for august på dagens program. De offentliggøres kl. 11.

/ritzau/FINANS