Fredagens aktier: FLS fik klø efter nedjustering - Novozymes hoppede

Srkivfoto: FLSmidth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Trods en nedjustering onsdag aften strøg Novozymes mod toppen af det danske aktiemarked fredag, hvor FLSmidth omvendt fik kursklø for at have sænket forventningerne til driftsmarginen.

Forsonende toner i handelskonflikten mellem USA og Kina var med til at skabe begejstring på aktiemarkederne i både Asien, USA og Europa. Herhjemme sluttede C25-indekset 1 pct. højere i 1117,37.

»Hele ugen har vi snakket om handelskonflikten, og der her været nogle positive meldinger. Det giver noget håb om, at der reelt kommer en eller anden form for aftale på plads. Skulle der over weekenden omvendt komme en skuffelse, så får vi røde markeder på mandag,« siger Christian Thatje, der er senioraktiehandler hos Sydbank.

Fredag eftermiddag skrev den amerikanske præsident, Donald Trump, på det sociale medie Twitter, at »der sker gode ting« i handelsforhandlingerne med Kina.

Noget opsigtsvækkende endte Novozymes som en af de store vindere i det danske eliteindeks med en stigning på 3,3 pct. til 292,60 kr.

Onsdag aften nedjusterede enzymproducenten ellers forventningerne for tredje gang i år, og torsdag faldt Novozymes blot 0,3 pct.

»Aktien var lige nede at vende fra morgenstunden, og så rettede den sig i løbet af dagen. Nogle argumenterer for, at det ikke ser så skidt ud, som man måske i første omgang havde frygtet,« siger Christian Thatje.

Alm. Brand Markets har også tidligere påpeget, at en ny nedjustering fra Novozymes ikke kom som en helt stor overraskelse.

FLSmidth dykkede efter nedjustering

Det gjorde fredagens nedjustering fra FLSmidth til gengæld. I hvert fald dykkede aktien fredag 10 pct. til 233,70 kr., efter at ingeniørkoncernen ud på eftermiddag sænkede forventningerne til hele 2019.

FLSmidth regner nu med en driftsmargin (EBITA-margin) for 2019 på omkring 8 pct. mod den tidligere forventning om et resultat i den nedre del af intervallet på 9-10 pct.

»Jeg forventede selv, at de endte i bunden af det tidligere interval, og mange af de modvinde, de nævner, var kendt på forhånd. Alligevel er det lidt en overraskelse, at de ikke kunne komme i mål, og at de derfor nedjusterer,« siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Rift om bankaktier

Bankerne lå også godt til fredag, hvilket også var tilfældet i resten af Europa. De europæiske bankaktier fulgte i hælene på stigninger i sektoren i USA, hvor bankerne klarede sig godt torsdag på baggrund af rentestigninger, der umiddelbart er en fordel for bankernes indtjeningsvilkår.

Herhjemme steg Jyske Bank 3,4 pct. til 222,70 kr., Danske Bank sluttede 3,4 pct. højere i 95,16 kr., og Nordea steg 3,1 pct. til 48,35 kr.

Nyt fald i Chr. Hansen

Chr. Hansen sank derimod 1,2 pct. til 519,60 kr. efter torsdagens kraftige nedtur på 9,2 pct. oven på selskabets årsregnskab, hvor særligt forventningerne til 2019/20 skuffede markedet.

Efter regnskabet har flere banker justeret deres kursmål lavere. Det er dog også blevet til en enkelt opjusteret anbefaling fra DNB, der løfter til »hold« fra »sælg«.

Der var også analysenyt om DSV Panalpina. Amerikanske Citi har genindledt dækning med anbefalingen »neutral«. Banken havde senest en købsanbefaling af transportkoncernen, der steg 0,9 pct. til 637,60 kr.

Udbytte gik fra Hos Tryg og Chemometec

Der fragik fredag udbytte desuden fra aktien i Tryg på 1,7 kr. Forsikringskoncernen kom torsdag med regnskab for tredje kvartal, og Jyske Bank valgte fredag at hæve anbefalingen af aktien til »hold« fra »sælg«.

Trods udbytteafgangen endte aktien fredag 0,9 pct. højere i 186,50 kr.

Fredag blev aktien i Chemometec også handlet uden et udbytte på 7,5 kr. per aktie. Aktien faldt blot 1 kr. - eller 1,4 pct. - til 143,80 kr., så samlet set bød fredagen på en gevinst til aktionærerne.

Positive meldinger om muligheden for at indgå en brexit-aftale mellem Storbritannien og EU skabte også god stemning hos investorerne i DFDS.

Rederiet nedjusterede forventningerne i forbindelse med regnskabet for andet kvartal i august, og her blev netop usikkerheden omkring det forestående brexit brugt som forklaring. Fredag steg aktien 5,3 pct. til 251 kr.

Fremgang var der også til Salling Bank og Djurslands Bank, der fredag opjusterede forventningerne til årets resultat.

Salling Banks aktie steg 1,6 pct. til 191 kr., og Djurslands Bank steg 0,8 pct. til 246 kir.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk