Derfor slog aktier rekorder, mens oprørere stormede Kongressen: »Kun 13 dage tilbage«

Det amerikanske aktiemarked steg onsdag og forholdt sig forholdsvis stabilt i kølvandet på de voldsomme uroligheder ved Kongressen. Reaktionen var lille, og det er der en særlig grund til, mener investeringsøkonom. Investorerne ser nemlig frem til, at Biden overtager præsidentposten – i mere end én forstand.

Vrede Trump-tilhængere stormede onsdag aften Kongressen, efter at præsidenten havde holdt en opildnende tale ved Det Hvide Hus. Aktiemarkedet lod sig dog ikke påvirke af de voldsomme begivenheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau/Scanpix / REUTERS / Stephanie Keith

Onsdag stormede hundredvis af vrede Trump-tilhængere Kongressen i Washington, D.C., hvor fire personer mistede livet, og flere blev såret.

Oprørerne brød igennem politiets linjer og nåede helt ind i senatskammeret, mens folkevalgte politikere måtte gemme sig eller evakueres til bygningens beskyttelsesrum. Billederne fra den amerikanske hovedstad går verden rundt og vil med stor sandsynlighed gøre det i mange år endnu.

Alligevel havde den ufattelige begivenhed uden historisk fortilfælde så godt som ingen indvirkning på de amerikanske aktiemarkeder, som stadig var åbne, da Donald Trumps mest fanatiske tilhængere var ved at smadre det vigtigste symbol på demokrati i USA.

På trods af et lille dyk midt på dagen slog det toneangivende amerikanske aktieindeks, Dow Jones, således rekord med en stigning på 1,4 procent. Også S&P 500 steg med 0,6 procent.

Ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen skyldes det, at investorerne kan se enden på Donald Trumps tid som præsident, som officielt slutter ved indsættelsen af Joe Biden 20. januar.

»Investorerne tager udgangspunkt i, at der er 13 dage tilbage med Trump. Det er måske længe, men det er kun 13 dage i forhold til fire år,« siger Per Hansen.

Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank, mener samtidig, at den stærke afstandtagen til Donald Trump fra republikanske ledere, herunder vicepræsident Mike Pence og majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell, får investorerne til at tro på en mere rolig fremtid efter Joe Bidens indsættelse.

»Republikanere, som har støttet ham i lang tid, tager endelig afstand. Investorerne tolker, at de ekstreme begivenheder vil få Det Republikanske Parti til at lægge Donald Trump og hans bevægelse bag sig,« siger han.

Lysere fremtid med Biden

Om 13 dage vil Joe Biden officielt fungere som præsident for USA. Og ifølge Per Hansen ser investorerne frem til regeringsskiftet af flere grunde.

»Investorerne ser frem til, at Joe Biden, i mere end én forstand, kommer til at gøre en forskel. Både så vidt angår den politiske retorik og den dagsorden, vi håber, man skal til at følge.«

En Trump-tilhænger sidder i senatskammeret, få minutter efter at alle politikere i lokalet var blevet evakueret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau/Scanpix / WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP.

Per Hansen uddyber, at Donald Trumps kendte slogan »America First« vil blive udskiftet med et bredere, globalt sammenhold med Biden i spidsen.

»Joe Biden bliver snarere en, der ikke kun skal forsøge at forene USA, men også genskabe et bredere globalt sammenhold med USA i førersædet. Det skal ses i forhold til, at Donald Trump og hans tema omkring »America First« har koncentreret sig mere om det indenrigspolitiske end om det globale,« siger investeringsøkonomen.

»Fuldstændig uforudsigelig«

Donald Trump overdrager snart præsidentembedet til Joe Biden, hvilket han har lovet at gøre »fredeligt«. Han sidder således på posten i 13 dage endnu, og derfor vil Lars Skovgaard Andersen heller ikke afvise, at Donald Trump kan finde på andre vanvittige handlinger, som kan få større indflydelse på aktiemarkedet.

»Hvis vi har lært noget af de sidste fire år, er det, at præsidenten er fuldstændig uforudsigelig. Så man bør stadig være lidt ydmyg omkring sine investeringer,« siger investeringsstrategen.

Lars Skovgaard Andersen lægger dog vægt på, at onsdagens oprørere er en lille del af et meget stort land. Derfor tror han også på, at Joe Bidens snarlige indsættelse og republikanernes skarpe afstandtagen til Donald Trump er et tegn på lysere tider.

»I dag bør man få pulsen lidt ned og se, at flere og flere af hans egne tager afstand fra ham, hvilket er positivt. Gårsdagens (onsdagens, red.) begivenheder vil få overgangsfasen til at gå hurtigere, og så vil der komme ro på fra 20. januar,« siger han.

Det amerikanske formarked tyder på nye stigninger, når aktiemarkederne åbner igen klokken 15.30 dansk tid.