Kaos i USA: Trump-støtter stormer kongressen

Sikkerhedsfolk i den amerikanske kongres forsvarer politikerne med våben i hænderne, mens tilhængere af Donald Trump trænger ind i USAs kongres. Gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige, siger USAs præsident, mens urolighederne er i gang. Demokraterne vinder to senatspladser i Georgia og flertallet i USAs senat.

 

Det, alle har frygtet i mange uger, sker nu for øjnene af chokerede amerikanere og resten af verden. Tilhængere af Donald Trump stormer USAs kongres i den amerikanske hovedstad.

Sent onsdag aften var situationen fortsat præget af chok og forvirring i Washington D.C. Trump-støtter var trængt ind i Kongressen, der i al hast måtte afbryde den officielle bekræftigelse af præsidentvalget.

Politikere blev bragt i sikkerhed, mens de indtrængende tilhængere af Donald Trump brød ind i kontoret tilhørende formanden for Repræsentanternes Hus. En af Trump-tilhængerne blev set på formandens plads i Senatet.

Trump-tilhængerne afbrød den officielle afstemning om valgresultatet efter præsidentvalget. Og de trængte helt ind i Senatets sal. Fold sammen
Læs mere
Foto: WIN MCNAMEE/AFP/Scanpix/Ritzau.

Mens Trump-støtter hærgede inde i Kongressen, samledes store grupper af den afgående præsidents tilhængere uden for. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE KEITH/Reuters/Scanpix/Ritzau.

»Stop the Steal,« råbte Trump-tilhængere og gentog Donald Trumps anklager - både før urolighederne brød i sin tale og bagefter - om, at valget »blev stjålet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT/AFP/Scanpix/Ritzau.

Til sidst stod den afgående præsident frem, men hvis nogen forventede en skarp fordømmelse af oprøret, blev de skuffede.

»Vi elsker jer«

»Jeg ved, at I lider. Vi havde et valg, der var stjålet. Alle ved det. Men I er nødt til at gå hjem,« sagde præsidenten.

»Vi skal have fred. Så gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige. Jeg ved, hvordan I har det. Men gå hjem, og gå fredeligt hjem.«

Forinden havde tusinder af Donald Trumps tilhængere lyttet til hans tale i USAs hovedstad. De hørte hans råb om, at »vi ikke vil tillade«, at Joe Biden overtager magten.

De hørte hans opfordring til ikke at finde sig i »svage republikanske politikere« og korrupte demokratiske politikere. Trump sagde også, at han ønskede »fredelige demonstrationer«, men det var ikke det budskab, der fyldte hans opflammende tale.

Og det er tydeligvis heller ikke, hvad hans tilhængere hørte ham sige.

Flere steder kom politi og Trump-tilhængere i håndgemæng. Andre steder så rådvild politi passivt til, mens urolighederne udfoldede sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix/Ritzau.

Trump-tilhængere havde held med at trænge ind Kongressen, uden at det tilstedeværende politi kunne gøre noget. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE KEITH/Reuters/Scanpix/Ritzau.

Støtter af USAs afgående præsident i Kongressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix/Ritzau.

»Angreb uden fortilfælde«

Billeder viser, hvordan Trump-støtter tiltvinger sig adgang til kongressen og kravler ind ad et vindue. Nogle har trængt ind i kontoret til demokraternes formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Andre steder steder ser man rådvild politi i håndgemæng i demonstranter, mens andre betjente passive ser til. En kvinde er blevet alvorligt såret af skud og modtager behandling uden for Kongressen, oplyste CNN.

Sent onsdag aften blev det oplyst, at kvinden var død.

»Vores kongres er udsat for et angreb uden fortilfælde,« sagde den kommende præsident Joe Biden i en tale fra Wilmington, Delaware.

»Det er ikke en protest. Det er et oprør,« sagde Biden og krævede, at Trump øjeblikkeligt viser sig og griber ind som USAs fortsat fungerende præsident.

Den kommende præsident, Joe Biden, erklærede, at Trump-tilhængernes handlinger ikke var en protest men et oprør. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix/Ritzau.

Scener amerikanere ikke troede, at de skulle se: Oprørsscener inde i Kongressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix/Ritzau.

Trump-tilhængere forsøger at trænge ind gennem Kongressens dør. Fold sammen
Læs mere
Foto: TASOS KATOPODIS/AFP/Scanpix/Ritzau.

Det gamle sydstatsflag i USAs kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix/Ritzau.

Trump-tilhængere erklærer sig ofte som store støtter af USAs politi, men onsdag kom det til voldsomme sammenstød med politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix/Ritzau.

Trump-tilhængere i kontoret til Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix/Ritzau.

Den kommende præsidents TV-transmitterede tale fandt sted, mens amerikanerne i lang tid havde kunnet se billederne af de indtrængende Trump-støtter i Kongressen. Men på det tidspunkt var der fortsat ingen reaktion fra den afgående præsident Donald Trump.

Imens blev amerikanske folkevalgte i Senatet og Repræsentanternes Hus evakueret af sikkerhedsfolk, der havde trukket deres pistoler. Også vicepræsident Mike Pence blev i al hast bragt i sikkerhed.

»Volden og ødelæggelsen, der foregår i Kongressen må stoppe, og det må stoppe nu. Alle involverede må respektere loven og øjeblikkelig forlade bygningen,« sagde vicepræsidenten ifølge Fox News.

»Fredelige protester har alle amerikanere ret til, men dette angreb jpå Kongressen vil ikke blive tolereret, og involverede vil blive retsforfulgt med alle tilgængelige midler.«

På Twitter skrev Nancy Pelosi, at hun kræver, at præsident Trump øjeblikkelig står frem og forlanger, at demonstranterne forlader Kongressen og Kongressens grund øjeblikkelig«.

USA vinder afgørende valg i Georgia

Først længe efter, at urolighederne er brudt ud, kom der en reaktion fra Donald Trump. Kort efter hans båndede tale som reaktion på urolighederne, kunne man se sikkerhedsstyrker massivt til stede flere steder i og omkring Kongressen.

Trump-støtterne blev langsomt presset tilbage fra trappen til Kongressen. Der var oplysninger om anholdelser inde i Kongressen.

En form for orden var tilsyneladende etableret. Men der var fortsat en stor mængde Trump-støtter foran dele af Kongressen. Tusinder af præsidentens tilhængere forsvandt ud i hovedstadens gader kort før, at et udgangsforbud i Washington D.C. trådte i kraft.

USA har oplevet et angreb på landets demokratiske orden uden fortilfælde i nyere tid. Og ingen kunne sent onsdag aften sige, om uroligheder ville fortsætte i hovedstaden i løbet af aften og natten.

Næsten samtidig blev det oplyst, at Demokraterne har vundet de to senatspladser fra delstaten Georgia.

Det betyder, at Demokraterne nu har præsidentposten og flertal i såvel Senatet som Repræsentanternes Hus.

På samme tid har USA en afgående præsident, der inden oprørsscenerne i Kongressen sagde i sin tale til tusinder af tilhængere, at han aldrig ville »erkende nederlag ved præsidentvalget«, og at hans valgsejr var blevet stjålet af et korrupt system og ved demokratisk valgsvindel.