En af Trumps mest trofaste støtter: »Regn med, at jeg er ude. Nok er nok«

Da tilhængere af Donald Trump i går stormede Kongressen i USA, førte det til hærværk og dødsfald. Sent onsdag måtte en af Trumps mest trofaste støtter sande, at »nok er nok«.

 
»Nok er nok.« Den republikanske senator Lindsey Graham tager kraftigt afstand fra Donald Trump. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den republikanske senator i South Carolina, Lindsey Graham, har skullet stå model til meget i de sidste fire år, men tiltroen til USAs præsident, Donald Trump, har hele tiden været stærk.

Bevares, den var lunken tilbage i 2016, men det var mest, fordi Lindsey Graham selv stillede op som kandidat til præsidentembedet i USA. I de fire år med Trump i spidsen har Graham markeret sig som en af de mest trofaste allierede.

Det sluttede for kort tid siden som følge af det, der lignede et decideret kupforsøg, da vrede Trump-tilhængere stormede kongresbygningen i Washington, D.C.

Senator Lindsey Graham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brandon Bell.

I alt fire personer er omkommet under protesterne i kongresbygningen. En kvindelig tilhænger af præsident Donald Trump blev skudt, da hun sammen med andre demonstranter trængte ind i Kongressen.

Yderligere tre personer mistede livet under protesterne som følge af »medicinske komplikationer«, oplyser politichefen i den amerikanske hovedstad.

»En utrolig rejse«

»Trump og jeg har været på en utrolig rejse. Jeg hader, at det skal ende sådan her. Du godeste, jeg hader det. For mig at se har han været en betydningsfuld præsident. Men i dag er alt, jeg kan sige, bare: Regn med, at jeg er ude. Nok er nok,« sagde han i en tale i senatet.

Politistyrker bevæbnet med køller foran kongresbygningen i Washington, D.C. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS.

Lindsey Graham udtrykte stærk bekymring over præsidentens forslag og forhåbninger om at blokere for Kongressens godkendelse af valgresultatet fra præsidentvalget. Her kom han med en appel til vicepræsident Mike Pence.

»Vi bliver nødt til at gøre en ende på det. Vicepræsident Mike Pence, det, de beder dig om, vil du ikke gøre, fordi du ikke kan,« sagde han.

Trump vender ryggen til vicepræsidenten

Det, som Graham henviste til, var en mærkværdig løgn fra Donald Trump om, at vicepræsidenten har mulighed for at underkende resultatet af valget ved at »sende stemmer« tilbage til delstaterne. En beføjelse, som ifølge flere jurister og eksperter er grebet ud af den blå luft.

Mike Pence stod som vicepræsident i spidsen for optællingen af valgmandsstemmer i Senatet onsdag, men han havde ikke mulighed for at gøre, som Donald Trump bad ham om. Det skrev han i en lang meddelelse, hvori han slog fast, at USAs forfatning ikke tillader ham at modsætte sig resultatet.

Trump-tilhængere udløser et brandslukningssystem under protesterne i kongresbygningen. Fire personer mistede livet under urolighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE THEILER.

Da dét i går stod klart, var Trump skuffet og vendte sig hurtigt mod sin egen vicepræsident.

»Mike Pence havde ikke modet til at gøre, hvad der skulle til, for at beskytte vores land og forfatning,« skrev han i et tweet, der siden er blevet fjernet af Twitter.

Flere republikanere siger fra

Lindsey Graham er langtfra den eneste, der ikke længere kan stå model til Donald Trump og onsdagens uroligheder.

Utahs senator, Mitt Romney, tog i Senatet stærk afstand fra optøjerne og gav præsident Trump skylden og det fulde ansvar.

»Det, der skete her i dag, var et oprør tilskyndet af USAs præsident,« sagde han.

Den republikanske senator i Missouri, Josh Hawley, tog også afstand fra protesterne i Kongressen. Han såede imidlertid stadig tvivl om valgresultatet i delstaten Pennsylvania.

Den republikanske politiker Tom Reed, der er valgt i staten New York, bekendte, at han var imod udfordringerne af valgresultatet. Han gav derfor en besked til sine politiske modstandere fra Det Demokratiske Parti.

»Jeg vil stå sammen med jer i aften og sende en besked til alle amerikanere om, at det, vi så i dag, ikke var amerikansk,« sagde han.