Danske aktier tøver på sløv onsdag: Første coronaregnskaber i fokus nu

Efter en stærk tirsdag, er aktiemarkedet i Europa mere forsigtigt onsdag morgen. Regnskabssæsonen er for alvor undervejs i USA, og det er indtil videre deprimerende læsning.

Aktiemarkedet kom godt fra start efter påske, men kan ikke helt holde tempoet onsdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Aktiemarkedet kom tilbage efter påske i fin form, men har onsdag svært ved at finde ud af, om den optimisme skal fortsætte.

I Danmark svinger eliteindekset, C25, mellem små stigninger og fald ved åbningen, efter at være steget 2,6 procent tirsdag – den første handelsdag efter helligdagene.

Det samme gør sig gældende over hele Europa. Det tyske DAX 30-indeks er nede 0,3 pct., mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er faldet 0,2 pct. De store børser i Asien er også i negativt territorium, med blandt andre Nikkei 225 på vej mod at lukke med et 0,8 pct. fald.

Trods onsdagens små fald, er aktier stadig meget oppe siden deres bund i slutningen af marts. Det danske C25 er steget 20 pct. siden sit lavpunkt 23. marts, da frygten for coronavirussen var på sit højeste.

Siden er der kommet tegn på, at virussen er ved at komme under kontrol i blandt andet Europa, hvilket har givet ro på aktiemarkedet. Derudover har enorme hjælpepakker fra centralbanker verden over og finanspolitiske redningskranse fra regeringer også været med til at dulme panikken hos investorerne.

Trods den seneste optimisme, er der dog ingen tvivl om, at coronaudbruddet kommer til at ramme verdensøkonomien hårdt og sende flere lande – inklusive Danmark – ned i en recession. Den Internationale Valutafond (IMF) advarede tirsdag om, at »Den Store Nedlukning« kan skabe den værste økonomiske nedtur siden Depressionen i 1930erne, og at verdens samlede bruttonationalprodukt vil skrumpe tre pct. i 2020 på grund af virussen.

»Under disse omstændigheder, og med en regnskabssæson for første kvartal for døren, kan de seneste aktiestigninger være stilheden før stormen. Investorer kan lukke deres positioner (sælge aktier, red.) og løbe i sikkerhed med et øjebliks varsel. Det forklarer også, hvorfor de »sikre havne« har klaret sig godt samtidig med stigninger på tværs af globale aktier,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

»På nuværende tidspunkt er der dog ingen alarmerende tegn på en forestående, væsentlig aktienedtur,« tilføjer hun.

Mens aktier er steget de seneste uger, er en af de traditionelle »sikre havne« – guld – også galoperet højere. Prisen på en ounce guld er den seneste måned steget 15 pct. til 1.721 dollar. Investorerne køber ofte guld i perioder med høj usikkerhed, fordi det er kendt som et aktiv, der kan holde meget af sin værdi.

Nu kommer regnskaberne

Regnskabssæsonen blev uofficielt skudt i gang i USA tirsdag, med kvartalsrapporter fra de store banker J.P. Morgan og Wells Fargo samt medicinalkæmpen Johnson & Johnson. Regnskaberne var ikke opmuntrende læsning – J.P. Morgans indtjening var den laveste siden 2013, J&J nedjusterede sine forventninger, og Wells Fargos profit dykkede 89 pct. i første kvartal.

Investorerne har dog i høj grad indregnet en dårlig regnskabssæson og kigger derfor mere på forventningerne til resten af året og 2021 end overskuddet i første kvartal.

Onsdag bliver endnu en travl regnskabsdag, primært i USA. Dér kommer blandt andre storbankerne Goldman Sachs, Citigroup og Bank of America med regnskaber.