Danske aktier tilbage i topform: Slår rekord efter pinseweekend

Danmarks eliteindeks, C25, er tirsdag tilbage på rekordkurs og på vej til at lukke over 1.800 for første gang nogensinde.

Det danske eliteindeks, C25, har kurs mod at lukke over 1.800 for første gang nogensinde. Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Mens Danmark holdt lang pinseweekend, var der fuld knald på de globale aktiemarkeder.

Mandag steg børserne markant i USA, og den positive stemning smittede tirsdag morgen af i Danmark. Så meget at det danske eliteindeks, C25, er tilbage i rekordterritorium og har kurs mod at lukke over 1.800 for første gang nogensinde. Indekset er oppe med 0,9 procent og er nu steget otte procent siden nytår.

Dermed er danske aktier blandt de bedste i Europa tirsdag. Tysklands DAX 30-indeks er »kun« steget 0,7 procent, mens Sveriges S30-indeks er oppe på 0,2 procent.

Brøndby-aktien skiller sig særligt ud i Danmark, efter at fodboldklubben mandag blev danske mestre for første gang siden 2005. Aktien er tirsdag steget otte procent til en kurs på 1,1 kroner, men er dog langt fra tidligere højder. I 2009 blev den handlet i næsten 30 kroner. Aktien er ikke en del af C25-indekset.

»Markederne rider på en bølge af solide væksttal, mens inflations- og rentetemaet ser ud til at ligge i dvale i øjeblikket,« siger Jakob Vejlø, chefstrateg hos Bankinvest, i en kommentar. Han peger specifikt på de stærke PMI-tal fra sidste uge, der viste, at USA boomer, mens Europa også trækker i samme retning.

»Det er tydeligt, at markederne ikke tager særskilt notits af den tvungne flylanding i Hviderusland,« tilføjer han.

Søndag blev et Ryanair-fly på vej til Vilnius fra Athen tvunget til at foretage en nødlanding i Belarus' (Hvideruslands) hovedstad, Minsk, tilsyneladende efter ordre fra landets præsident, Aleksandr Lukasjenko. Oppositionsaktivisten Roman Protasevitj var ombord på flyet og blev anholdt ved landing.

Frygten for inflation

De seneste par uger har aktiemarkedet været ubeslutsomt og ikke rigtig kunnet finde ud af, om det var købt eller solgt. En masse turbulens blandt kryptovalutaer fik i sidste uge aktier til at vakle, mens bekymringer om stigende inflation generelt har lagt en dæmper på aktiefesten. Efter at flere lande – herunder særligt USA – er begyndt at genåbne efter coronanedlukninger, er der nemlig tegn på et stort økonomisk opsving, der allerede er ved at presse inflationen op.

Frygten blandt investorerne er, at den stigende inflation vil tvinge centralbankerne til at hæve renterne og stoppe deres store opkøbsprogrammer. Både de lave renter og opkøbsprogrammer har været afgørende for, at aktier de seneste år er stormet fremad.

»Stigende inflation er stadig et stort tema på markedet. Fra en aktieinvestors synspunkt bliver det vigtige, dels om selskaberne er i stand til at vælte omkostningerne over på forbrugerne, og dels om den stigende inflation får de vigtige centralbanker til at ryste på hånden i forhold til deres tidligere udmeldinger,« siger Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea.

»Vi er ikke bekymrede for virksomhedernes marginer som følge af stigende inputomkostninger, da utrolig stærk efterspørgsel blandt forbrugere vil gøre det muligt at hæve priserne. Så risikoen er nok snarere på centralbankfronten,« tilføjer han.

Mandag, hvor markedet var åbent i USA, prøvede en række medlemmer af den amerikanske centralbank at dæmpe bekymringerne for inflation. De understregede endnu en gang, at de ser højere inflation som et forbigående fænomen og ikke som noget, der bider sig fast over de kommende år. Det var også en af grundene til, at amerikanske aktier havde en god mandag.