Danske aktier slår rekord for fjerde dag i træk

Efter et lunkent forår har danske aktier lavet et stærk comeback og endte torsdag – igen, igen, igen – med at slå rekord. Særligt Novo Nordisk har hjulpet til at forgylde investorer i det danske eliteindeks, C25.

Det er ikke kun i sportens verden, at Danmark har klaret sig godt henover sommeren. Også aktiemarkedet har haft success og har torsdag slået rekord for fjerde dag i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karim Jaafar/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekorderne vil ingen ende tage på det danske aktiemarked.

For fjerde dag i træk lukkede eliteindekset, C25, torsdag i rekordniveau og er nu steget 18 procent siden nytår. Det placerer Danmark i toppen blandt de europæiske og amerikanske børser efter en spurt henover sommeren.

»Så hvis man bare skal sige en ting om det danske aktiemarked, så er det kvalitet og super stærke regnskaber. For eksempel i den her uge med Mærsk og Novo, som begge er kommet med ekstremt stærke regnskaber. Vi ser nogle danske selskaber, der i den grad toppræsterer i forhold til det meget besværlige og omskiftelige miljø, som de navigerer i. Og det gør, at investorerne flokkes om den kvalitet, der er i danske aktier,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Begge selskaber har leveret overraskende store opjusteringer, hvilket især har hjulpet Novo Nordisk-aktien på himmelflugt. På to dage er aktien steget over ti procent, og medicinalgiganten er nu knap 1.500 milliarder kroner værd.

Et stærkt comeback

De seneste aktierekorder i Danmark markerer et stærkt comeback for C25-indekset. I starten af marts var det nede med otte procent og var i selskab med blandt andre Botswana og Laos som 2021s absolutte bundskrabere. Men henover sommeren har de danske aktier fået medvind fra – udover nogle fænomenale regnskaber – lavere renter i USA og øget usikkerhed om hvorvidt det store økonomiske opsving kan fortsætte. Økonomisk uro og lave renter er en perfekt storm for danske aktier, fordi investorerne trækker over mod nogle mere sikre havne, forklarer Jacob Pedersen.

»Når vi kigger længere ind i 2022 – lidt afhængigt af, hvordan verdensøkonomien udvikler sig – kan der blive endnu mere efterspørgsel efter den kvalitet, som de danske selskaber har. Vi kan næste år godt komme i en situation, hvor det stærke opsving får nogle stød, og i det tilfælde vil danske aktier igen blive blandt investorernes helt klare favoritter,« siger han.

Men inden da venter et efterår forude, hvor Sydbank-analytikeren forudser, at Europa kommer til at klare sig bedre end Danmark på aktiemarkedet.

»I andet halvår tror jeg, at der er rigtig mange virksomheder i Europa, som kommer til at overpræstere. Mange af de cykliske virksomheder, som i andet kvartal opererede i nogle markeder, som var lukket ned, vil formentlig komme med indtjeningsoverraskelser, som bliver større end det, vi kommer til at se herhjemme. Det betyder også, at jeg ser et lidt bedre afkastpotentiale der i forhold til Danmark,« siger Jacob Pedersen.

Der er dog en stor elefant i rummet, der kan afspore aktiefesten: Den amerikanske centralbank.

»Vi kører på en euforisk bølge i øjeblikket på aktiemarkedet med uhyggelig høj risikovillighed. Hvis Jerome Powell (chefen for den amerikanske centralbank, red.) begynder at stramme op på pengepolitikken henover det næste kvartal eller signalerer at nu kommer det, så kan det godt blive nogle helt andre tider på de finansielle markeder,« siger han.