Mere end 1.000 milliarder kroner værd: Danmarks største pengemaskine spinder mere guld

De nyeste behandlingsformer mod diabetes og fedme sender omsætningen og overskud op hos Novo Nordisk, og aktiekursen er steget kraftigt de seneste dage.

Novo Nordisk's administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen kan være godt tilfreds. Den store koncernen er netop kommet med halvårsregnskab en dag før planlagt, og det viser, at Nov opjusterer forventningerne.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går rigtig godt for Danmarks medicinalkæmpe Novo Nordisk. Det fremgår af koncernens tal for andet kvartal i år, der er kommet ud en dag før planlagt.

I regnskabet kan man se, at den store koncern har solgt mere end ventet i første halvdel af året og opjusterer forventningerne til 2021.

Onsdag steg Novo-aktien med knap fem procent efter flere dage med flotte stigninger. Med en markedsværdi på over 1.000 milliarder kroner cementerer Novo Nordisk sin position som Danmarks suverænt mest værdifulde selskab.

Novo Nordisk har i første halvår øget salget med 12 procent til 67 milliarder kroner. Samtidig er overskuddet steget med omkring ti procent til 25 milliarder kroner.

Når man graver ned i regnskabet vælter det frem med masser af gode tal. Nu venter Novo Nordisk, at væksten i omsætning i år bliver på 10 til 13 procent for 2021. Tidligere lød forventningen kun på seks til ti procent. Når det gælder bundlinjen i form af overskuddet på driften regner Novo også med, at det kommer til at gå bedre i år end tidligere.

Resultatet af selskabets drift viste et plus på 15 milliarder kroner mod 14 milliarder kroner i samme periode året før.

Det er Novo Nordisks nyeste skud på stammen inden for diabetesbehandling, som er årsagen til fremgangen i resultaterne.

Det gælder diabetespillen Rybelsus og midlet Ozempic, som modsat ældre behandlingstyper kun skal tages én gang ugentligt og ikke på daglig basis.

Ikke overraskende topchef Lars Fruergaard Jørgensen godt tilfreds med udviklingen.

»Vi er glade for den vækst, vi har haft i salget i første halvår af 2021. Væksten er drevet af alle geografiske områder,« siger Lars Fruergaard Jørgensen i en pressemeddelelse i forbindelse med halvårsregnskabet.

Han fremhæver i udtalelsen, at der er udover fremgang i alle geografiske områder, er der også fremgang på alle sygdomsområder. Godkendelsen af fedmemidlet Wegovy er en væsentlig årsag til, at Novo opjusterer forventningerne, påpeger koncernchefen.

»Inden for forskning og udvikling har vi opnået en vigtig milepæl med godkendelsen af Wegovy i USA, der tilbyder folk, som lever med fedme, en ny effektiv behandlingsform. Den stærke finansielle udvikling i første halvår af 2021 og den indledende, væsentlige efterspørgsel efter Wegovy i USA har gjort os i stand til at løfte forventningerne for helåret,« hedder det fra Lars Fruergaard Jørgensen.

Analytikerne på forhånd i gennemsnit forudset, at Novo Nordisk ville skabe en omsætning på 32 milliarder kroner og et overskud af driften på 14 milliarder kroner, ifølge estimater indhentet af Bloomberg.

I regnskabet understreger Novo, at forventningen om det samlede øgede salg kommer på baggrund af en forventning af en fremgang på alle områder rent geografisk. Novo understreger samtidig, at coronapandemien giver en usikkerhed i forudsigelserne. Det drejer sig både om antallet af patienter, der modtager behandling samt også omkring udviklingen i den amerikanske økonomi her i pandemien.

Dårligere amerikansk økonomi kan påvirke salget af sundhedsforsikringerne til amerikanerne.

Når Novo har fremlagt opjusteringen bygger den således på en række antagelser omkring udviklingen i pandemien.

/ritzau/