Mærsk opjusterer: Den positive udvikling ser ud til at fortsætte – yderligere opjusteringer i sigte

Danmarks største virksomhed målt på omsætning opjusterede mandag forventningerne til årets resultat med fire milliarder dollar. Ifølge Sydbanks Mærsk-analytiker skyldes udviklingen den store efterspørgsel på fragt og et kaotisk marked – og Mærsks positive udvikling ser ud til at fortsætte.

Mærsk leverede mandag aften en overraskende stor opjustering. Aktien har ikke kvitteret med kursfest, men analytikerne er stadig positive. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Abdallah Dalsh/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk opjusterede mandag aften sit forventede resultat fra ni til 11 milliarder dollar til mellem 13 og 15 milliarder dollar svarende til 81 til 93 milliarder kroner. Selvom en opjustering har været forventet, er senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen imponeret over opjusteringen.

»Selvom opjusteringen ikke har taget markedet på sengen, er den alligevel stærkere end ventet, hvis du spørger mig,« forklarer Mikkel Emil Jensen.

Opjusteringen har ikke givet store udsving i aktiemarkedet. Mærsk-aktien er nede 1,3 procent til en kurs på 17.520 kroner, mens C25-indekset ligger i et lille plus med en stigning på 0,1 procent. Den begrænsede reaktion bunder ifølge Mikkel Emil Jensen netop i, at den gode nyhed fra Mærsk har været forventet.

»Opjusteringen er ikke nogen overraskelse – vi har set konkurrenterne opjustere deres forventninger, og fragtraterne har fortsat himmelflugten. Så selvom opjusteringen er stor, er den allerede absorberet i markedet,« siger Mikkel Emil Jensen.

Siden nytår er Mærsk-aktien steget 31 procent og er dermed en af C25s bedste virksomheder i år. Det danske eliteindeks er indtil videre oppe 15 procent i 2021.

Yderligere opjusteringer i sigte

Med tårnhøje fragtrater i fortsat udvikling og et kaotisk marked med stor efterspørgsel og mangel på containere kan yderligere opjusteringer muligvis blive en realitet. Ifølge Mærsk vil indtjeningen da også blive endnu højere i det kommende tredje kvartal, end den har været i andet kvartal.

Ifølge Mikkel Emil Jensen er der ikke noget, der tyder på, at Mærsks flotte resultater vil vende.

»Der er selvfølgelig usikkerhed om fragtrater, men lige nu er der ikke noget, der tyder på, at de kommer ned, før vi kommer ind i 2022. Fortsætter fragtraterne, er det ikke utænkeligt, at Mærsk skal opjustere igen,« siger Mikkel Emil Jensen.

Selvom han forholder sig positivt til Mærsks udvikling, er Sydbanks købsanbefaling på »hold« stadig uændret.

Anderledes positive er de i Handelsbanken, hvor man har en købsanbefaling med et kursmål på 20.000 kroner. Også selvom man i det længere perspektiv forventer, at situationen på det kaotiske og eksplosive fragtmarked vil normalisere sig i takt med en genåbning af samfundene.

Det skyldes ifølge analytiker i Handelsbanken Frans Høyer, at det meget konkurrenceprægede containerskibsmarked har udviklet sig på en måde, så virksomhederne får større fokus på indtjening frem for at erobre markedsandele fra hinanden. Og det er en fordel for Mærsk, som er verdens største skibsrederi.

»Mærsk står stærkt som det ledende rederi i branchen. Positionen gør, at Mærsk har omkostningsfordele og en bred vifte af services, som giver stor konkurrencekraft,« siger Frans Høyer.

Han forventer ligesom andre analytikere, at fragtraterne og dermed Mærsks indtjening vil halveres i 2022 som følge af en normalisering af coronasituationen. Alligevel tror han, at Mærsk-aktien vil stabilisere sig og opleve en fornuftig udvikling i takt med økonomien fremover.

Både Sydbank og Handelsbankens anbefalinger falder inden for forventningerne fra det brede analytikerkorps. Ifølge Bloombergs data har 12 analytikere en »købs«-anbefaling på Mærsk-aktien, ti er på hold, mens fem anbefaler at sælge. Det gennemsnitlige kursmål er på 19.028 kroner, hvilket indikerer, at aktien kan stige ni procent over de kommende 12 måneder.