Danske aktier sendt i rødt af »bizar hanekamp« om mest politisk kaos

Der er rødt over hele linjen i det danske C25-indeks onsdag eftermiddag. Ifølge analytiker sker der simpelthen bare »lidt for meget« på den politiske scene i øjeblikket med Donald Trump og Boris Johnson i en nærmest »bizar kamp« om, hvem der kan lave mest rav i den.

Onsdag eftermiddag er det danske C25-indeks gået helt i rødt som følge af den globale stemning, hvor en mulig rigsretssag mod Trump og Boris Johnsons ulovlige suspension af parlamentet fylder. Fold sammen
Læs mere

Onsdag byder på brede fald på aktiemarkederne i USA og Europa, og i Danmark er C25-indekset gået helt i rødt. Omkring kl. 14.30 er C25-indekset samlet faldet 1,22 pct. til 1140,30 – med røde tal ud for samtlige 25 selskaber.

Ifølge Connor Campbell, analytiker hos det engelske handelshus Spreadex, skyldes de blødende aktiemarkeder, at der er lige lovligt meget gang i den på særligt den politiske scene i USA og Storbritannien i øjeblikket.

»Storbritannien og USA er nærmest involveret i en bizar hanekamp, hvor de kæmper om, hvilken nation der er mest politisk dysfunktionel,« påpeger han i en kommentar med henvisning til en yderst begivenhedsrig tirsdag.

Først bød den på højesterettens afgørelse om, at premierminister Boris Johnsons suspendering af det britiske parlament var ulovlig, hvilket bragte suspensionen til ophør. Og tirsdag aften kom det frem, at demokraternes formand i Kongressen, Nancy Pelosi, ønsker at åbne en historisk rigsretssag mod USAs præsident, Donald Trump, på baggrund af den igangværende Ukraine-skandale.

Her bliver Trump beskyldt for at have misbrugt sit præsidentembede ved at forsøge at presse Ukraines nye præsident, Volodymyr Selenskyj, til at finde belastende materiale om Hunter Biden. Han er søn af den tidligere vicepræsident Joe Biden, der ønsker at blive Trumps hovedudfordrer ved det kommende præsidentvalg.

»For investorer, der godt kan lide sikker og stabil politik – og ikke magtbegær og ildebrand – er det et problem,« påpeger Connor Campbell.

Politiske sager smitter af

Ud over den potentielle rigsretssag peger Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA, også på nyt i handelskrigen som en del af forklaringen på de mange røde tal.

»Der har været overskrifter ude om, at Trump vil forøge tolden på en stribe europæiske varer i sagen om, at EU giver støtte til Airbus. Det er naturligvis ikke noget, som investorer i Europa er glade for at høre,« fortæller Tine Choi Danielsen.

Hun vurderer, at det mest ligner en god undskyldning for at tage noget gevinst.

»Aktiemarkederne har jo – uanset hvordan vi vender og drejer det – givet et flot afkast i år. Og lige nu og her er der ingen vigtige begivenheder fra centralbanker eller tunge nøgletal til at drive udviklingen. Derfor får politiske sager også større indvirken,« forklarer chefstrategen fra PFA.

Det er altså den globale stemning på særligt den politiske scene, der har trukket de danske aktier med ned, uddyber hun.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordet, peger også på, at de danske aktiers nedtur onsdag er en udløber af kursfald tirsdag på Wall Street, hvor de tre indeks sluttede med kursfald på mellem 0,5-1,5 pct.

»Den negative udvikling i USA er fortsat her til morgen i Asien, og den fortsætter i Europa, hvor de tyske aktier falder med mere end en pct. Det er den udvikling, som fører til de danske aktiers fald i dag. Ud over indekseffekten fra USA og Asien bidrager de seneste og skuffende tyske nøgletal (PMI og IFO, red.) til en negativ udvikling, som også har indflydelse i Danmark og på de danske aktier,« forklarer han.