Danske aktier på rutjebanetur på turbulent torsdag

Aktier bølger mellem plusser og minusser torsdag, efter at Den Europæiske Centralbank præsenterede en gigantisk redningspakke.

Chefen for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, forsikrer, at der ikke er nogen grænser for, hvor meget banken kan hjælpe eurozonen under coronaudbruddet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter en hæsblæsende onsdag, hvor især aktier og olie fik tæsk, bølger danske aktier mellem plusser og minusser torsdag formiddag.

Eliteindekset, C25, har forsøgt sig med en forsigtig stigning på 0,6 pct. efter at have været i rødt territorium tidligere på morgenen. Danske aktier er stadig nede med 27 pct., siden coronavirus i februar for alvor begyndte at sprede sig i Vesten.

»Verden er på randen af en økonomisk depression, og det er desværre, før vi helt er kommet os efter finanskrisen i 2008,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsstrateg hos Swissquote, i en kommentar.

»Fabrikkerne rundtomkring i Europa er begyndt at begrænse eller lukke produktionen i et forsøg på at inddæmme coronasmitten, eller fordi ansatte er blevet testet positive for corona. Pandemien fortsætter med at ryste små, mellemstore og internationale virksomheder, og især de første to er på kanten af alvorlige økonomiske problemer som et resultat af de mange ugers nedlukninger,« tilføjer Ipek Ozkardeskaya.

Torsdag er det paneuropæiske Stoxx Europe 600 Index oppe 1,2 pct., mens det tyske DAX 30-indeks er steget 1,5 pct. Tidligere på dagen var de store europæiske indekser også i negativ.

Det blandede markedshumør kommer, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) sent onsdag præsenterede sin hidtil største redningspakke. ECB annoncerede et opkøbsprogram på minimum 750 milliarder euro, der skal løbe mindst til årets udgang. Programmet hedder Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP).

»Vi vurderer, at den samlede pakke er et stort skridt i den rigtige retning for at afvige en faretruende gældskrise,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker hos Sydbank, i en kommentar.

Olieprisen er kollapset

Onsdag var der tumult overalt i finansmarkedet, og især olie blev rundbarberet. Prisen på en tønde Brent-olie faldt til under 25 dollar, det laveste niveau siden 2003. Kollapset i olieprisen smittede også af på stemningen i amerikanske aktier, der på et tidspunkt var nede omkring ti pct. men lukkede med fald på mellem 4,7 pct. og 6,3 pct.

Torsdag morgen viser amerikanske futures en blandet handelsdag, når børsen i New York åbner kl. 14:30 dansk tid.

»Oliepriskrigen (mellem Rusland og Saudi-Arabien, red.) kombineret med lav efterspørgsel på grund af coronavirussen er med til at skabe nogle sindssyge udsving i olie. Der er nu troværdige prognoser, der siger, at olie kan falde til nul,« siger Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group.

»Den eneste markedsbaserede løsning til de faldende oliepriser er lavere udbud gennem konkurser blandt de amerikanske skifer-producenter, for hvem det ikke længere kan betale sig at udvinde olien,« tilføjer han.