Danske aktier i nyt dyk: »De kommende uger vil byde på maksimal usikkerhed«

Efter en relativ rolig tirsdag er aktiemarkedet på ny fedtet ind i røde tal over hele linjen. I Europa falder alle store indeks.

Aktiehandlere over hele verden har ultratravlt i disse dage. Onsdag dykker markedet igen over hele Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Boris Roessler/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nervøsiteten fortsætter på de globale aktiemarkeder, og onsdag står på ny i minussets tegn.

Danske aktier er åbnet med et fald på 1,8 pct. og har nu tabt over 30 pct. i værdi, siden coronakrisen spredte sig i Europa for en måned siden. I resten af Europa er stemningen tilsvarende dårlig. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks er onsdag morgen nede med 1,9 pct., mens det tyske DAX 30 har tabt 3,8 pct.

I USA peger futures på fald omkring 4 pct., når børsen i New York åbner kl. 14:30 dansk tid.

De seneste dage har aktiemarkedet været som en yo-yo, der hopper op og ned i voldsomme bevægelser. Tirsdag lukkede børserne i både Europa og USA med fine plusser – en 1,5 pct. stigning for Danmarks C25 – men som det ofte har været set under coronaudbruddet, har opturen ikke fået lov at leve særlig længe.

»Investorerne har reageret på risikoen for en global nedgang og har sendt aktiekurserne ned med 30 pct. eller mere. Økonomien er eller vil snart blive diagnosticeret til at have en »recessions« sygdom. Det får alarmen til at ringe blandt investorerne,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

»Den gode nyhed midt i nedturen er, at aktierne formentlig er faldet tre-fjerdedele af det, som de »plejer« og »skal.« Den dårlige er, at de kommende uger vil byde på maksimal usikkerhed, og at de normalt sikre havne som guld og europæiske obligationer har vist sig ikke at være sikre,« tilføjer Per Hansen.

Den store usikkerhed gør også, at de fleste investeringsstrateger endnu ikke tør sige, om bunden er nået, og hvornår man skal begynde at købe op. De er dog enige om, at når først der begynder at komme gode nyheder om inddæmningen af coronavirus, vil markedet stå klar til en stor optur.

»De pengepolitiske stimuli er på plads, og de finanspolitiske tiltag er langsomt på vej. Alt, vi behøver, er, at virussen når sin top, og så har vi alle ingredienserne for en episk aktieoptur,« siger Neil Wilson, chef-markedsanalytiker hos Markets.com.

Gigantiske hjælpepakker

De seneste dage har centralbanker og regeringer i Vesten annonceret enorme hjælpepakker til at holde hånden under virksomhederne og husholdninger under coronaudbruddet.

I søndags satte den amerikanske centralbank renten ned til nul, og præsenterede tirsdag eftermiddag en gigantisk redningskrans i form af sin »commercial paper funding facility (CPFF)«.

Faciliteten, der ikke er blevet taget i anvendelse siden finanskrisen, giver Fed mulighed for at købe kortsigtede lån direkte fra virksomheder. Håbet er derved at kunne afhjælpe potentielle likviditetsproblemer.

»Den amerikanske centralbank viser endnu en gang, at den vil gøre, hvad den kan for at undgå, at den nuværende likviditetskrise udvikler sig til en negativ spiral, der kan få store realøkonomiske konsekvenser,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Den britiske centralbank, the Bank of England, annoncerede sent tirsdag et lignende tiltag. Efter coronaudbruddet skabte panik på finansmarkedet, er det gået særligt hårdt ud over virksomhedsobligationer, og der har været frygt for, at hele obligationsmarkedet ville krakke og skabe en krise værre end finanskrisen i 2008/2009.

På politisk niveau er flere regeringer kommet med en række tiltag for at afbøde de store økonomiske konsekvenser. Spanien præsenterede tirsdag en 200 mia. euro hjælpepakke, mens præsident Trump i USA har luftet ideen om at sende en check på 1.000 dollar direkte til amerikanerne. Det Hvide Hus vil nu bede Kongressen om at vedtage en hjælpepakke på 850 mia. dollar.