Dansk aktiedarling får klø efter skuffende regnskab: Er dykket 32 procent siden rekord

Regnskabssæsonen er skudt i gang igen, og indtil videre har den kun budt på fald i aktiemarkedet. Værst ser det ud for Chr. Hansen, der er bombet tilbage til laveste kurs siden begyndelsen af 2018. Knap fire måneder efter kursrekorden er aktien dykket 32 pct.

Ingrediensgiganten Chr. Hansen får tæsk på børsen torsdag. Investorerne er skuffede over forventningerne til fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Regnskabssæsonen blev torsdag for alvor skudt i gang i Danmark, og ud fra de første resultater at dømme er der ikke meget at fejre.

Chr. Hansen – der ellers længe har været en aktiedarling – har fra morgenstunden fået massive klø på børsen, og aktien er faldet 13 pct. Den negative reaktion kommer, efter at ingrediensgigantens årsregnskab for det skæve regnskabsår 2018/2019 viste, at Chr. Hansen havde modvind i fjerde regnskabskvartal. Modvinden ser ud til at fortsætte det kommende år.

Organisk vækst forventes nu at være på fire til otte procent for det kommende år, hvilket er under de langsigtede forventninger på otte til ti pct., og lavere end analytikere havde forudset.

Duncan Fox fra Bloomberg Intelligence skriver i en kommentar, at vækstforventningerne på otte til ti pct. fra start var »udfordrende«, og at den nye, lavere kortsigtede prognose betyder, at overskuddet i det kommende regnskabsår formentligt bliver ti pct. lavere, end hvad analytikerne har regnet med.

»Chr. Hansen bliver nødt til at bruge mange penge på R&D (research and development, red.), eller også skal det udfordrende mål om organisk vækst på otte til ti pct. om året indtil 2022 sænkes. Det mål kræver, at kunderne ... skifter til de mere innovative, men dyrere produkter. Virksomhedens halvårsrapport i april vil sandsynligvis ikke indeholde nogen strategiændringer, men vækst på over otte pct. vil formentligt blive justeret,« skriver Duncan Fox.

Chr. Hansen har – trods sit ry som dansk aktiedarling – haft et skuffende 2019 på børsen. Inklusiv torsdagens kursfald er aktien faldet 12 pct. siden nytår, hvilket er markant lavere end det brede eliteindeks, C25, der er steget 11 pct. Aktien er nu tilbage i den laveste kurs siden begyndelsen af 2018 og er faldet 32 pct. siden rekorden i juni i år. Ud af de 16 analytikere, der dækker aktien, har fire ifølge Bloomberg-data en »køb«-anbefaling, fem er neutrale mens syv anbefaler at sælge.

Novozymes i ny nedjustering

Ingredienskæmpen var dog ikke den eneste virksomhed, der fik tæsk på børsen torsdag. Novozymes nedjusterede – igen – sine forventninger til fremtidige resultater, og i bedste fald ser enzymvirksomheden ingen fremgang i omsætningen for 2019. I værste fald vil omsætningen falde to pct. Aktien faldt næsten fire pct. da markedet åbnede, men har siden rettet sig til en tilbagegang på 0,7 pct.

Hos Tryg, der kom med regnskab for tredje kvartal torsdag morgen, var der heller ikke meget at fejre på aktiemarkedet. Aktien faldt 1,2 pct. på trods af, at både bruttopræmieindtægterne og det forsikringstekniske resultat var stærkere end ventet. Trygs topchef, Morten Hübbe, siger i en kommentar, at de rekordlave renter de seneste måneder har været en udfordring, så virksomheden nu vil have endnu større fokus på sin kerneforretning.

Regnskabssæsonen fortsætter på fuldt blus i næste uge, primært i USA. Storbankerne Morgan Stanley, J.P. Morgan og Goldman Sachs kommer alle med kvartalstal, mens Netflix, United Airlines og IBM er nogle af højdepunkterne i andre sektorer. De danske regnskaber holder pause i næste uge, men vender stærkt tilbage i ugen efter efterårsferien, hvor Novozymes, Topdanmark og DSV kommer med kvartalsopdateringer.