Chr. Hansen: Hårde kvartaler er bump på vejen

CEO, Chr. Hansen, Mauricio Graber Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Chr. Hansen havde modvind i fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2018/19, og den modvind ses fortsætte ind i første kvartal af det nye regnskabsår.

Det er en af grundene til, at ingredienskoncernen blot forventer en organisk vækst på 4-8 pct. i det næste regnskabsår, hvilket er under de langsigtede forventninger om en årlig organisk vækst på 8-10 pct.

Topchef Mauricio Graber venter dog en vending fra andet kvartal af det nye regnskabsår.

»Vi har set modvind i fjerde kvartal, som vi forventer vil forsætte ind i første kvartal, og derfor forventer vi en flad til en lav encifret vækst i kvartalet, men vi venter en bedringer i andet til fjerde kvartal,« siger han til Ritzau Finans, efter at selskabet torsdag morgen er kommet med regnskab.

Resten af året forventer Chr. Hansen, at de to største divisioner - Food Cultures & Enzymes og Health & Nutrition - i kombination vil vokse 7-10 pct.

»Det er et bump på vejen, og vi har et par kvartaler foran os med modvind for flere af vores forretninger, men vi er sikre på og meget spændte på de langsigtede muligheder for selskabet - og på at komme tilbage til vores langsigtede forventninger,« lyder det fra topchefen.

Hvorfor tror du, at markedet vil bedres efter første kvartal?

»Vi har iværksat tiltag, som vi kan se i vores pipeline. For alle tre divisioner er der underliggende grunde til det - i sundhedsdivisionen vil vi blandt andet se en bedring inden for Plant Health, og inden for kulturdivisionen ser vi en styrkelse af udviklingsmarkederne,« siger Mauricio Graber.

Topchef tror på langsigtede mål

For hele det skæve regnskabsår 2018/19 havde Chr. Hansen en organisk vækst på 7 pct., hvilket var inden for rammen af selskabets forventninger. Analytikerne havde dog ventet en vækst på 7,8 pct.

Selskabet havde stillet investorerne en driftsmargin (EBIT) før særlige poster på omkring 29,5 pct. i udsigt - og selskabet holdt, hvad det lovede. Marginen endte nemlig på 29,6 pct., hvor analytikerne havde ventet 29,7 pct.

Begge dele er dog under Chr. Hansens langsigtede mål, der er en årlig organisk vækst på 8-10 pct. og en EBIT-margin før særlige poster på over 30 pct.

Mauricio Graber er dog sikker på, at væksten vil nå op på selskabets langsigtede mål.

»Chr. Hansen har kunnet fremvise gode resultater, og når jeg ser energien og indsatsen fra vores team, kvaliteten af samarbejdet med kunderne og vores pipeline, så mener jeg, der er god grund til at tro på det,« lyder det fra topchefen.

Chr. Hansen-aktien får en hård medfart på børsen i København efter regnskabet. Efter en halv times handel falder aktien 9,9 pct. til 522 kr.

/ritzau/FINANS