Dårligt nyt og hvidvaskdønninger banker danske aktier i bund

De 25 danske eliteaktier lyser stort set alle rødt og står til det næststørste fald på en enkelt dag.

Novo Nordisk og Danske Bank har en hård torsdag på børsen. Nasdaq Copenhagen/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række af hinanden uafhængige hændelser rammer sammen med dønningerne fra Danske Bank-sagen de 25 mest handlede danske aktier i eliteaktieindekset C25 hårdt torsdag og stiller det næststørste fald på en enkelt dag i udsigt.

Ud på den tidligere eftermiddag er der røde tal over stort set hele linien, og det er der ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske aktiehandelsportal Nordnet, to grunde til:

»To ting skinner igennem, nemlig alt det, der er selskabsspecifikt, og så Danske Banks rygte, som går ud over hele aktiemarkedet,« siger han.

Voldsomt dyk efter ekstrem stigning

De tre største fald ligger hos Ambu, Novo Nordisk og Danske Bank.

»Ambu holder kapitalmarkedsdag og er kommet med en opjustering af både de finansielle mål og væksten for de næste to-tre år med fire nye produkter. Det fik i morges aktien til at stige med otte procent, men Ambu-aktiens værdi er næsten tyvedoblet siden 2014, fordi selskabet har gjort det rigtigt godt. I dag får man så beviset på, at der er en overgrænse for, hvad investorerne vil betale for et fantastisk godt selskab. Selv om det i dag er faldet med 12 procent, betaler investorerne stadig 70 procent mere end for fire år siden,« siger Per Hansen.

Novo Nordisks fald på over syv procent skyldes ifølge ham, at konkurrenten Eli Lilly i dag på en konference har fremlagt tal, som ændrer på opfattelsen af, at Novo Nordisk stod alene med »et fremragende produkt, der måtte kunne revolutionere diabetesmarkedet og dermed imødegå den priskonkurrence, som Novo Nordisk oplever,« forklarer Per Hansen. Novo Nordisk vægter i kraft af sin størrelse værdimæssigt tungt i C25-indekset med de 25 mest handlede, danske aktier.

Danske Banks møgsager hænger fast

»Danske Bank er gået 3,5 procent ned som følge af de nye krav om, at banken skal polstre sig mere. Derfor stopper man aktietilbagekøbsprogrammet, og det er investorerne ikke særligt vilde med,« konstaterer han.

Danske Banks mange møgsager spøger dog også og har indflydelse på, at aktiemarkedet dykker.

»De seneste tre-fire måneder har Danske Bank-sagen hængt som en dyne over Danmark. Ude i verden hører man om Danske Bank, hvidvask m.m., og derfor sælger investorerne, hvad de har i Danmark. Danmark er fra tid til anden et såkaldt randmarked, altså et mindre aktiemarked, og når folk læser om den slags, så drosler de ned for risikoen. Når mange så gerne vil ud af samme dør, som er lidt mindre bred, end man regner med, er der risiko for, at man ødelægger dørkarmen. Det udløser så et kursfald,« siger Per Hansen.

Ifølge Ritzau Finans skete det største fald på en enkelt dag 9. november 2017, hvor aktiemarkedet dykkede med 3,1 procent.