Børsbarometer: Virus? Hvilken virus? Stærke danske regnskaber genstarter aktiefest

Aktiemarkedet har lagt bekymringer over coronavirussen bag sig for nu og fokuserer i stedet på regnskabssæsonen, der har været overraskende god. Særligt i Danmark har stærke resultater hjulpet til at sætte fut i aktierne.

Rekord ordreindgang hos Vestas sendte aktien højere i denne uge og hjalp til at tegne et flot billede af den danske regnskabssæson.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Der skulle ikke meget til at få det lettere hysteriske aktiemarked til at glemme virusfrygten. De seneste to-tre uger har bekymringen for, at den dødelige kinesiske coronavirus skulle slå global vækst tilbage, ellers skabt store udsving på finansmarkedet og slukkede i slutningen af januar midlertidigt aktiefesten.

Men i denne uge er euforien vendt stærkt tilbage – ikke mindst i Danmark. Vores eliteindeks, C25, var ved redaktionens deadline steget med fem procent på en uge, hvilket er den største ugentlige stigning siden november 2018. Det vil sige, at det danske marked er tilbage i rekordniveau.

Den genfundne optimisme er drevet af tre ting.

  1. For det første kom der i løbet af ugen rygter om, at forskere i Storbritannien og Kina uafhængigt af hinanden er tæt på finde en kur mod coronavirussen. Det skabte med det samme håb om, at den snart bliver inddæmmet og ikke udvikler sig til en global pandemi, der udløser en recession.
  2. For det andet viste det sig, at den kinesiske centralbank var utroligt villig til at støtte aktiemarkedet og økonomien. Blandt andet ved at sprøjte 1.200 mia. renminbi ind i Kinas finansielle system og sætte renterne ned. Dermed har markedet fået bevis på, at de kinesiske myndigheder – udover at gå meget langt i at inddæmme udbruddet – også vil gøre hvad som helst for at redde økonomien.
  3. Og for det tredje har regnskabssæsonen indtil videre været forrygende. Her på redaktionen skrev vi for nogle uger siden, at de danske aktier nu var blevet så dyre, at regnskaberne virkelig skulle levere varen for at holde aktiefesten i gang – og det må man sige, at de har gjort.

Samlet set har de danske virksomheder leveret stærke årsregnskaber og indfriet – eller overgået – markedets forventninger. Men endnu vigtigere er det, at de er optimistiske i forhold til fremtiden, og investorerne tør derfor godt købe sig ind i dem, selv om de stadig er dyrt prissat.

Overraskende gode regnskaber

Derfor har der i denne uge været nogle flotte kursstigninger. Ambu lagde sig i førertrøjen med en stigning på 24 pct. efter sit regnskab, hvor stort set alle nøgletallene lå over forventningerne.

Også Vestas brillerede med en rekordhøj ordreindgang, der sendte aktien op med fem pct. Hos den amerikanske storbank Citi var de så imponerede over Vestas’ regnskab og udmeldinger om fremtidsudsigterne, at de hævede kursmålet til 830 kroner. Det er en 15 pct. stor stigning i forhold til fredagens kurs.

Blandt andre nævneværdige overraskelser i løbet af ugen var GN Store Nord, hvor aktien steg næsten ti pct. efter regnskabet, og Novo Nordisk, der på vanlig vis fornøjede investorerne med sine stærke resultater og sendte aktien op knap fem pct.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, siger, at han er overrasket over, hvor god regnskabssæsonen har været over en bred kam, og særligt at der næsten kun har været positive kursreaktioner. Normalt, forklarer han, er årsregnskaber ellers et tidspunkt, hvor der bliver gjort op med årets forventninger, og det giver ofte en mere blandet modtagelse på aktiemarkedet.

Trods den store aktiestigning i løbet af ugen er han derfor stadig moderat positiv på resten af året. Han regner ikke med samme fyrværkeri som det, vi så i 2019, men det er der stort set ingen aktiestrateger i verden, der gør.

»Et vigtigt vendepunkt« for Europa

Mere bredt for Europa er der også begejstring at spore i denne uge. Morgan Stanley påpeger, at regnskaberne indtil videre viser, at de europæiske virksomheder har haft indtjeningsvækst i fjerde kvartal – noget de ikke har haft i 2019s første tre kvartaler. Fortsætter de positive nyheder resten af regnskabssæsonen ud, vil det derfor være et »vigtigt vendepunkt« for europæiske aktier.

De seneste år har Europa haltet væsentligt bagefter det amerikanske aktiemarked, men flere analytikere, herunder Morgan Stanley, tror, at det vender i 2020.

Næste uge fortsætter regnskabssæsonen dog på fuld styrke, så det er for tidligt helt at erklære sejr. I Danmark kommer FLSmidth med regnskab, mens Europa byder på bilfabrikanten Daimler, industrigiganten Akzo Nobel, bryggeriet Heineken, flyproducenten Airbus, storbanken Credit Suisse og Nestlé.

Tre observationer fra mine kilder

Højere rente på vej i Danmark?
For fjerde måned i træk måtte Nationalbanken i januar ud at købe op for milliarder af kroner for at forsvare den danske kronekurs. Siden september er kronen nemlig blevet svækket over for euroen, og det får eksperter til at spekulere i, om en selvstændig dansk renteforhøjelse kan være på vej. Poul Kobberup, investeringschef hos Danica Pension, siger, at han ikke kan se nogen grund til ikke at hæve renten med 0,10 procentpoint og på den måde omstøde rentenedsættelsen fra september.

Coronavirussen ryster olieprisen
Coronavirussen har markant bremset rejseaktiviteten til og fra Kina og samtidig lukket produktionen på mange af landets fabrikker. Det betyder, at væksten i Kina – verdens største olieimportør – formentlig vil bremse op i første kvartal og dermed reducere efterspørgslen efter olie. Derfor har storbanken Citi skåret i sin olieprognose og tror nu, at Brent-olie kan falde til 47 dollar pr. tønde – et 13 pct. stort fald fra hvor vi er i dag.

Regnskabets time for Norwegian
I næste uge kommer Norwegian med årsrapport, og ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, kan det blive »regnskabets time« for luftfartsselskabet. Det er nemlig blandt de eneste luftfartsselskaber, der endnu ikke har indgået en kompensationsaftale med Boeing om 737 Max 8-flyene, som stadig er ramt af flyveforbud. Men i øjeblikket stiger og falder Norwegians aktiekurs med udmeldingerne om Boeing, og derfor er investorerne sultne efter at høre, om der er fremskridt i kompensationsforhandlingerne, siger Per Hansen.