Børsbarometer: Nu venter aktiernes Star Wars-øjeblik – og det bliver ikke kønt

Aktiemarkedet er ekstremt nervøst, og man skal ikke sige meget mere end »bøh«, før det ryger ud i en ny nedtur. Investorerne venter i spænding på den kommende regnskabssæson, der efterhånden er det eneste håb om bedre tider.

Når aktiemarkedet ser på den kommende regnskabssæson, siger de, som prinsesse Leia sagde til Obi-Wan Kenobi i den første Star Wars-film: »You are my only hope.«  Fold sammen
Læs mere
Foto: Keith Hamsphere/Lucasfilm/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dette barometer er sidste Børsbarometer inden august – for nu går klummen på sommerferie. Det betyder naturligvis ikke, at aktiemarkedet holder ferie. Langtfra.

Juli ender tit med at være en af de travleste måneder på året med masser af centralbankmøder, lav volumen og regnskaber i spandevis.

I år går markedet tilmed ind i sommermåneden med det værste første halvår siden 1970 bag sig – og med en uendelig liste af udfordringer. Krig i Europa, mangel på naturgas, høj inflation, stigende renter, strejker, en ny coronabølge, forsyningsproblemer og aftagende vækst. Man bliver helt forpustet.

Men alt det ved investorerne jo godt, og det er mere eller mindre indregnet i aktiepriserne. Hvad der derimod kan blive sommerens gamechanger, er den nært forestående regnskabssæson. Traditionen tro er det de amerikanske banker, anført af J.P. Morgan, der uofficielt skyder sæsonen i gang 14. juli, og så kommer regnskaberne ellers rullende frem til slutningen af august.

»You're my only hope«

Regnskabssæsonen er altid vigtig for aktiemarkedet, men denne regnskabssæson er vitterlig en af de mest skelsættende de seneste år. Ikke bare får vi de sædvanlige opdateringer på strategi, vækst og drift, for denne gang får vi også indsigt i, hvordan virksomhederne klarer sig i dette historiske paradigmeskift, vi i øjeblikket går igennem.

Hvordan håndterer de den høje inflation? Kan de sende regningen videre til forbrugerne? Hvor hårdt bliver de ramt af stigende renter? Har de svært ved at refinansiere lån eller opdrive kapital? Og hvad siger de om fremtiden? Er de håbefulde, eller frygter de en recession i løbet af de kommende måneder?

Virksomhedernes svar på disse spørgsmål er afgørende af to årsager.

For det første har vi behov for et stabilt fundament i en verden, hvor alt lige nu er meget usikkert. Forbrugerne er pressede af de store prishop, men er virksomhederne modstandsdygtige over for alskens uvejr, giver det håb. De udgør trods alt en kæmpe del af de moderne økonomier.

For det andet har vi ikke længere livliner. Indtil i år har aktiemarkedet kunnet skøjte gennem de fleste udfordringer takket være gigantiske opkøbsprogrammer og rekordlave renter fra centralbankerne. En dårlig regnskabssæson? Ingen problemer. En europæisk gældskrise? Fikset. En pandemi? Den klarer vi.

Hver gang, der har været optræk til ballade på aktiemarkedet, er centralbankerne trådt til med et overflødighedshorn af lykkepiller, hvorefter panikken er drevet over. Det kan bankerne ikke længere, for den galopperende inflation fungerer som en spændetrøje for centralbankchefer verden over, og de kan derfor ikke gøre noget ved det turbulente finansmarked.

Altså er investorerne nu overladt til sig selv for første gang i over ti år, og de har desperat brug for hjælp. Aktiemarkedet har det i virkeligheden med virksomhederne, som prinsesse Leia havde det med Obi-Wan Kenobi i den første Star Wars-film: »You’re my only hope«.

Nedjusteringer på stribe

Og hvad kan vi så forvente af denne afgørende regnskabssæson? Vil virksomhederne redde aktiemarkedet ud af elendigheden?

Formentlig ikke. Ikke fordi virksomhederne taber penge, men fordi markedet har indregnet en urealistisk høj indtjeningsvækst. Ifølge dataudbyderen Refinitiv forventer analytikerne, at amerikanske virksomheder i hele 2022 vil tjene ti procent mere end i 2021, mens vækstforventningerne lyder på 14 procent for Europa. Det kommer, efter at 2021 var et af de bedste indtjeningsår i årtier på grund af højt forbrug, genåbninger og et ringe sammenligningsgrundlag fra 2020.

At virksomhederne i år igen skulle øge profitten med tocifrede procentsatser er ifølge de fleste økonomer og strateger umuligt. Det skyldes dels, at væksten forventes at klinge betragteligt af i andet halvår – måske som en recession endda – og dels at omkostningerne for virksomhederne på det nærmeste er eksploderet.

De store detailkæder som Walmart har allerede givet signaler om, at forbrugerne er pressede af de store prishop og derfor ændrer shoppevaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking/Reuters/Ritzau Scanpix.

Lønningerne stiger som følge af et ultrastramt arbejdsmarked og den høje inflation, Putin har sendt energipriserne til himmels, de stigende renter gør lån dyre, ligesom materialeomkostninger æder sig ind i profitten.

Der er en grænse for, hvor stor en del af disse ekstraomkostninger, virksomhederne kan sende videre til forbrugerne. Vi har allerede set to af verdens største detailkæder – Walmart og Target – signalere, at forbrugerne er ved at være pressede og nu leder efter billigere varer.

Den nye virkelighed

Når den nye virkelighed går op for hjørnekontorerne og investorerne, vil følgende formentlig ske:

1. Nedjusteringer – og masser af dem. Lige så snart det går op for selskaberne, at de ikke kan leve op til deres prognoser, skal de meddele dette til aktiemarkedet, og ifølge flere eksperter kan den bølge begynde i næste uge. General Motors åbnede allerede ballet fredag med en advarsel om, at de har solgt færre biler end forventet i andet kvartal.

2. Aktiefald. Hvis der bliver skåret i indtjeningsforventningerne, skal der også skæres i aktiekurserne. Ifølge blandt andre Morgan Stanley og Deutsche Bank kan tilpasningen til de lavere profitprognoser blive rimelig smertefuld og startskuddet til den næste kurslussing.

Morgan Stanley forudser, at der kan ryge yderligere ti procent af det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks, alene på grund af en skuffende regnskabssæson. Kommer der også en recession oven i hatten, er udsigten noget mere dyster – så kigger vi på aktiekurser 20 procent lavere end nu. Det skal nævnes her, at Morgan Stanley er en af de mest pessimistiske banker på Wall Street i øjeblikket, men indtil videre dog også mere eller mindre har haft ret i sine forudsigelser for i år.

God sommer

Som om en nervepirrende regnskabssæson ikke var nok, skal investorerne også forholde sig til rentemøder i både Den Europæiske Centralbank og Federal Reserve. ECB hæver 21. juli efter al sandsynlighed renten for første gang i 11 år, mens Federal Reserve muligvis leverer endnu en historisk stor renteforhøjelse 27. juli. Så nej, der er ikke meget tid til afslapning for aktiemarkedet.

Men nu går Børsbarometeret altså på ferie. God sommer derude. Hold på hat og briller.