Powell bekræfter: »Fortsat hurtige skridt mod højere renter«

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, gentog onsdag sit løfte om at få inflationen under kontrol i USA og bekræftede, at det kommer til at ske gennem højere renter.

Jerome Powell – chef for den amerikanske centralbank – har i øjeblikket magten over finansmarkedet. Med et par enkelte ord kan han sende aktier i dørken eller sætte gang i en ny optur. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbered dig på endnu flere rentestigninger henover sommeren.

Det var budskabet fra chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, da han onsdag holdt sin halvårlige tale om pengepolitikken foran et udvalg i Senatet. Foran gruppen af kritiske politikere gentog han sit løfte om at få den historisk høje inflation under kontrol i USA, også selvom det kommer til at føre til lavere økonomisk vækst.

»Markedet har læst Feds handlinger rimelig godt, og I kommer til at se fortsat hurtige skridt hen imod højere renter,« sagde Powell og tilføjede:

»Vores effektive rente ligger kun på 1,6 procent, men markedet har allerede priset en række flere renteforhøjelser ind, så vi bliver også nødt til at udføre dem.«

Ifølge Bloombergs data forventer finansmarkedet, at Federal Reserve hæver renten til cirka 3,25 procent inden udgangen af 2022 – et niveau, som Powell også bekræftede under onsdagens spørgetime. Til rentemødet i juli er der nu priset en 0,75 procentpoint renteforhøjelse ind efterfulgt af en stigning på et halvt procentpoint i september.

»Den amerikanske økonomi er meget stærk og er godt positioneret til at håndtere en strammere pengepolitik,« sagde Powell.

På trods af udsigterne til fortsatte rentestigninger tog aktiemarkedet Powells udtalelser i stiv arm. De amerikanske indeks vendte røde tal til grønne med det toneangivende S&P 500 indeks 0,5 procent højere ved Berlingskes deadline. Det danske C25-eliteindeks endte dagen med et fald på 1,1 procent efter at have været nede med knap to procent tidligere på dagen. Samtidig faldt renterne. Den tiårige amerikanske rente dykkede 13 basispunkter til 3,15 procent og er dermed tilbage i det laveste niveau i over en uge.

Chris Beauchamp, chefmarkedsanalytiker for handelsplatformen IG, forklarer, at investorerne var lettede over, at Powell ikke trak nogen kaniner op af hatten – som for eksempel hints om endnu større renteforhøjelser henover sommeren.

»Aktieindeksene var tydeligvis nervøse i morges inden Powells tale,« siger han.

»Men Fed-chefen undgik at sige noget, der foruroligede investorerne yderligere. Faktisk var en temmelig kedelig Powell lige, hvad markedet havde brug for. Han fortalte ikke noget, vi ikke allerede vidste.«

En turbulent periode

Onsdagens tale i Senatet kommer efter en turbulent periode for både finansmarkederne og amerikansk pengepolitik. I sidste uge satte Federal Reserve renten op med 0,75 procentpoint – den største rentestigning i USA siden 1994 – i et forsøg på at tøjle den galopperende inflation. Centralbanken havde et stykke tid inden rentemødet ellers signaleret, at den »kun« ville hæve renten med et halvt procentpoint, men efter nogle overraskende høje inflationstal fik både Fed og finansmarkedet travlt med at omstille sig til den nye virkelig.

De amerikanske forbrugerpriser tog nemlig det største hop i over 40 i maj og steg 8,6 procent. Det var højere end analytikernes forventninger og blev set som et signal om, at inflationen endnu ikke har toppet i verdens største økonomi. Det skabte kaos på finansmarkedet, og i sidste uge tog amerikanske renter nogle af deres største hop nogensinde.

Også i Danmark har turbulensen været tydelig, blandt andet på realkreditmarkedet, hvor man nu kan få 30-årige lån med en fast rente på fem procent. Samtidig har C25-indekset været på en rutsjebanetur og havde i torsdags – dagen efter Feds renteforhøjelse – sin syvendeværste handelsdag i sin levetid med et fald på 3,5 procent.

Investorernes helt store frygt er – på trods af Powells optimisme over den amerikanske økonomi – at Federal Reserve kommer til at stramme renten så meget, at det sender hele verdensøkonomien ud i en recession. Efter markedsuroen og den store rentestigning i sidste uge har blandt andre storbankerne Citigroup og Goldman Sachs i denne uge sagt, at de nu ser en øget risiko for en økonomisk nedtur.

Torsdag fortsætter Powell med anden halvdel af sin halvårlige præsentation til Kongressen, når han klokken 10 lokal tid – klokken 16 dansk tid – holder tale til House Financial Services Committee.