Børsbarometer: Danske giganter er overlegne pengemaskiner – men stopper kursfesten nu?

Regnskabssæsonen er næsten slut, og konklusionen er klar: De danske virksomheder er kommet flot ud af andet kvartal, og det kan også ses i aktiekursen. Men det betyder samtidig, at forventningerne og prissætningen er tårnhøje for de kommende måneder.

Mærsk er en af de danske virksomheder, som er kommet stærkt ud af regnskabssæsonen. Shippinggiganten opjusterede sine forventninger til hele 2021 efter et rekordregnskab.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kald det bare regnskabets time.

Efter at blandt andre Carlsberg, Ambu og GN Store Nord i denne uge kom med kvartalsrapporter, er den danske regnskabssæson for andet kvartal 2021 ved at være slut – og sikke en periode det har været.

Siden de første regnskaber begyndte at rulle ud i starten af juli, har vi fået 15 opjusteringer, kursrekorder på stribe for eliteindekset, C25, og en række nye, højere kursmål.

Overskriften blandt analytikerne er da også, at det har været en strålende regnskabssæson, hvor de danske virksomheder igen får cementeret, at de er overlegne pengemaskiner, der stadig er markedsledere inden for brancher som for eksempel transport og pharma.

Vi mangler kun Bavarian Nordic og SAS de kommende uger, men selv hvis de skuffer fælt, ændrer det ikke på det samlede billede.

Uden at gå i detaljen om alle regnskaberne, er der et par stykker, der er værd at fremhæve. Novo Nordisk fremstår som vinderen over dem alle, eller som Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, beskriver regnskabet: »Ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk«. Aktien er banket 16 procent i vejret, siden medicinalgiganten opjusterede sine forventninger til 2021, delvist på baggrund af en godkendelse af fedmemidlet Wegovy.

Mærsk skiller sig også positivt ud. En eksplosion i fragtraterne efter genåbningerne har været et guldæg for verdens største shippingvirksomhed, der i første halvår satte rekord med en indtjening på 6,5 milliarder dollar. Investorerne er da også helt tilfredse med udviklingen og har sendt aktien næsten 40 procent op siden nytår.

Og så er der DSV. Ikke bare en, men to opjusteringer er det blevet til i denne regnskabssæson, og regnskabet var langt bedre, end analytikerne havde forventet. Så meget at blandt andre den amerikanske storbank Citi torsdag hævede sit kursmål på aktien til 1.800 kroner og dermed forventer en knap 15-procent stigning de næste 12 måneder. Aktien er allerede strøget 55 procent til vejrs i år.

Fordobling på uhørt kort tid

Samlet set har de stærke regnskaber været med til at skubbe C25 til nye højder. I onsdags krydsede indekset kurs 2.000 for første gang nogensinde og kan nu prale af at være mere end fordoblet siden coronabunden i marts 2020. Det er en 100 procent stigning på 17 måneder. Det er et uhørt tempo. Eller som Henrik Henriksen, chefstrateg hos Velliv Pension, beskrev opturen: »Det er vildt, at det er gået så hurtigt.«

Når det så er er sagt, var spurten tiltrængt. Danske aktier haltede ind til sommerferien gevaldigt efter de europæiske og amerikanske modparter, og var faktisk i vinter blandt verdens dårligste. Det var der flere grunde til. Blandt andet gjorde stigende renter ondt på højt prissatte aktier – herunder de danske – og investorerne flokkedes mod virksomheder, der nød godt af genåbningen. For eksempel var rejse-, bil-, industri- og råvareaktier pludselig voldsomt populære, og der står Danmark bare ikke stærkest.

Efter den seneste optur står de danske aktier dog med en tilbagevendende udfordring: De er dyre. I øjeblikket bliver Danmark handlet til en præmie på cirka 20 procent over verdensindekset, hvilket vil sige, at vores aktier er 20 procent »dyrere« i forhold til, hvad du betaler for driftsindtjeningen andre steder.

Det gør sådan set ikke noget at ligge i den dyre ende af skalaen, men det stiller nogle store krav til virksomhederne. Når aktierne er prissat så højt, skal selskaberne levere varen – ellers bliver de straffet af et altid temperamentsfuldt aktiemarked.

Skuffelse i tredje kvartal?

Det store spørgsmål er derfor, om de kan fortsatte med at levere ind i tredje kvartal. Ja, udsigterne er gode, og ja, virksomhederne er generelt optimistiske. Men meget af det er jo netop bagt ind i kurserne efter sommerens kursfest. For at vi ikke skal se store kursfald ved næste regnskabssæson, skal overraskelserne være vildere og større, og det er ikke sikkert, at efteråret byder på 15 opjusteringer igen. Der er altså en relativt stor risiko for, at vi bliver skuffede.

Den risiko er ikke blevet mindre de seneste par dage. Den amerikanske centralbank er så småt ved at forberede markedet på, at den vil stramme op i pengepolitikken henover efteråret, og det kan føre til højere renter. Højere renter er generelt gift for aktiemarkedet, og særligt aktier i den dyre ende – som også nævnt tidligere. Sker det, kan C25 stå overfor samme udfordring som i vinter, og så er der altså andre regioner, der virker mere attraktive.

Det betyder dog ikke, at man skal afskrive danske aktier. Gennem årtier har C20/C25 vist sig at være et bomstærkt indeks og over de seneste ti år har Danmark oplevet den næststørste aktieoptur i hele verden – kun overgået af Argentinas volatile Merval-indeks.

Netop den historik fremhæver Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, som et argument for, at man ikke skal trække sig ud. Han vurderer, at selvom forventninger til de næste kvartaler er tårnhøje, ændrer det ikke ved, at de det samlede billede for danske virksomheder er ekstremt godt.