Blodbad udløser værste dag på aktiemarkederne siden 1987

Det toneangivnede amerikanske aktieindeks Dow Jones lukkede mandag med et dyk på 12,9 pct. Mandag blev derved den værste dag på de amerikanske aktiemarkeder i over 30 år.

Nordamerika er det sidste kontinent, hvor coronavirus ikke rigtig er brudt ud endnu. Når det sker, vil det give endnu en stor rystetur til finansmarkederne, påpeger økonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/Ritzau Scanpix

Mandag blev endnu en rigtig skidt og blodrød dag på de amerikanske aktiemarkeder med det største fald på en enkelt dag siden 1987. Mere præcist faldt S&P 11,98 pct., Dow Jones dykkede med 12,93 pct. og Nasdaq gik ned med 12,32 pct.

Dermed fortsætter coronakrisens hærgen på de finansielle markeder mandag. Det er tredje handelsdag i træk, at der er udsving i denne størrelsesorden. Markedet prøver således forgæves at finde fodfæste i coronakrisen, der udvikler sig hele tiden.

Tine Choi Danielsen, chefstrategi PFA Pension

»Det er stadig frygten og uvisheden om, hvor vi er på vej hen, der driver markedet. Det er samtidig en bekræftelse af, at coronavirus er immun over for rentenedsættelser. «


Dykket kommer til trods for, at den amerikanske centralbank, FED, kom med en store rentenedsættelse her i weekenden.

»Det er stadig frygten og uvisheden om, hvor vi er på vej hen, der driver markedet. Det er samtidig en bekræftelse af, at coronavirus er immun over for rentenedsættelser. Vi ved ikke, hvor længe det varer, og hvordan man reagerer rundt om i verden,« siger chefstrateg i PFA Pension, Tine Choi Danielsen.

»Vi har fået mange redningspakker fra regeringer og centralbanker. Det er væltet ud både herhjemme og ude i hele Europa. Samtidig kommer der nogle drastiske tiltag for at bremse coronavirus. De kommer drypvis. Jo mere vi lukker ned, desto større konsekvenser kommer der ligeledes økonomisk. Det er den usikkerhed, som markederne ikke kan lide,« siger Tine Choi Danielsen.

Styrer mod recession

Hun understreger, at Nordamerika er det sidste kontinent, hvor coronavirus ikke rigtig er brudt ud endnu. Når det sker, vil det give endnu en stor rystetur til finansmarkederne. Omvendt kan man derefter forhåbentlig også begynde at se en vending.

»Markederne kommer op igen på et tidspunkt. Der er lys for enden af tunnelen, men det er langt ude, når vi står i disse tider. Vi skal nok vænne os til, at der går nogle uger,« siger TIne Choi Danielsen, der påpeger, at der ikke er nogen tvivl om, at vi styrer direkte på vej ind i en recession.

»Den er uundgåelig. Det store spørgsmål er, hvordan USA krisehåndterer det. USA vil få en vækst engang, men om det giver en recession derovre, ved vi ikke. Men det er det, som usikkerheden på markederne afspejler,« siger TIne Choi Danielsen og påpeger, at markederne lige nu har indpriset en recession, der er større end under finanskrisen.