Bitcoin i 10.000 dollar? FTX-kollaps puster til dominofrygt

Detaljerne om FTX-skandalen fortsætter med at skabe dårlig stemning i kryptouniverset. Nu er det kommet frem, at FTX skylder 50 kunder over tre milliarder dollar.

Skandalen hos kryptobørsen FTX har kastet en mørk sky over resten af kryptouniverset.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er snart to uger siden, at verdens næststørste kryptobørs, FTX, gik konkurs, men efterspillet er langtfra slut endnu.

I løbet af weekenden er der dukket nye oplysninger om kollapset op, der viser, at FTX skylder sine 50 største kreditorer cirka 3,1 milliarder dollar svarende til 22,5 milliarder kroner. Det skriver en række internationale medier, herunder Bloomberg. Ifølge retsdokumenter er alle kreditorerne tidligere kunder hos FTX, og den største har mere end 226 millioner dollar ude at svømme.

Det store udestående beløb puster nu til frygten for, at kaosset hos FTX kan sprede sig til resten af kryptouniverset og hive store kryptovalutaer som bitcoin og ethereum længere ned. Bitcoin er allerede dykket næsten 24 procent, siden det kom frem, at FTX var i økonomiske problemer, og er mandag faldet yderligere tre procent til 16.057 dollar.

Bekymringen blandt investorerne er, at de mange kunder, der har mistet penge hos FTX, begynder at trække midler ud fra andre børser og på den måde får sat gang i en dominoeffekt. Ifølge Bloomberg er platformen BlockFi kun et par dage fra at begære sig selv konkurs.

»Landskabet for kryptoer bliver ikke bedre, jo mere vi lærer om konsekvenserne af FTXs kollaps. Bitcoin er faldet til under 16.000 dollar og ser meget sårbar ud,« skriver Craig Erlam, seniormarkedsanalytiker hos handelsplatformen Oanda i en kommentar.

»Det er meget muligt, at vi ser endnu et kraftigt fald, da humøret i det her univers er blevet ødelagt. Det kan tage noget tid, før det er blevet repareret. Den usikkerhed, FTX-skandalen har skabt, er en enorm modvind for kryptoer på kort sigt. Jeg vil ikke blive overrasket over at se 10.000 dollar (for en bitcoin, red.) i en ikke alt for fjern fremtid,« tilføjer han.

Laveste kurs siden 2020

Falder bitcoin til 10.000 dollar, vil det være den laveste kurs siden sommeren 2020. Vi skal ellers ikke længere end et år tilbage, før bitcoin blev handlet til cirka 69.000 dollar efter at være eksploderet 340 procent på bare 12 måneder. Men efter toppen i november sidste år er det gået hurtigt ned ad bakke. De stigende renter og den generelle økonomiske usikkerhed har ramt de tidligere højtflyvende, spekulative aktiver hårdt, og det er gået særdeles hårdt ud over kryptovalutaerne.

Inden balladen begyndte at rulle, havde bitcoin ellers fundet et leje omkring 20.000 dollar. For en stund var der ro omkring kryptomarkedet, men i starten af november dukkede de første advarsler om FTX op og skabte fornyet turbulens. Konkurrenten Binance tilbød i første omgang at købe FTX i en usædvanlig redningsaktion, men trak hurtigt tilbuddet tilbage på grund af virksomhedens rodede økonomi.

I sidste ende indrømmede FTXs stifter, Sam Bankman-Fried, at hans virksomhed ikke havde nok penge til at dække alle kundernes indestående og indgav en konkursbegæring.