Endnu en skandale lammer kryptouniverset og sender bitcoin i dørken

Bitcoin er dykket til den laveste kurs i næsten to år, og investorerne er endnu en gang blevet mindet om, hvor usikkert det kan være at handle i kryptovaluta.

Bitcoin og de fleste andre kryptovalutaer er igen endt i modvind. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så har vi balladen igen – uro i kryptouniverset.

Tirsdag dykkede den største kryptovaluta bitcoin syv procent, og onsdag er den fortsat nedad med et styrt på ti procent. Det vil sige, at den nu koster 17.607 dollar, hvilket er det laveste niveau siden december 2020.

Den nye turbulens på kryptomarkedet startede for et par dage siden, hvor der opstod bekymringer over en af verdens største kryptoplatforme, FTX, og dens tilhørende mønt FTT. FTX er angiveligt endt i økonomiske problemer, og der er frygt for en likviditetskrise, der kan hive store dele af kryptomarkedet med sig ned. Ifølge Reuters har spekulationerne over FTXs helbred ført til, at der er blevet trukket seks milliarder dollar ud af platformen siden tirsdag morgen. FTT-mønten er faldet 81 procent.

Der er nu forlydender om, at den konkurrerende kryptobørs Binance vil købe dele af FTX for at redde platformen og stabilisere kryptomarkedet. Nyheden om redningsaktionen fik i første omgang faldene i kryptovalutaerne til at stilne af, men i løbet af onsdagen er de taget til igen, fordi hele miseren har mindet investorerne om, hvor usikkert markedet er.

»Investorerne er igen blevet advaret om, at de opererer i en ikkereguleret industri, og problemer kan dukke op når som helst,« skriver Ipek Ozkardeskaya i en kommentar.

»Men hvis historien kan bruges som rettesnor, skal det nok ende okay. Vi kommer til at se et par dage med høj volatilitet, men effekten vil sandsynligvis forblive begrænset, og de overlevende (mønter, red.) vil fortsætte,« tilføjer hun.

Uroen omkring FTX har ikke kun sendt bitcoin i dørken. Andre kryptovalutaer som ethereum har fået barberet 18 procent af onsdag, mens XRP og dogecoin er nede mellem ti og 14 procent.

»Hvis FTX er nødlidende og har behov for at skaffe kapital og sælge ud af sine kryptoandele, kan det give salgspres,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»Ikke kun i de største som bitcoin og ethereum, men også i de mindre, hvor likviditeten er mindre god. Det giver en form for dominoeffekt,« tilføjer han.