Biden bliver bundet på hænder og fødder: »Det er positivt for aktiemarkedet«

Demokraten Joe Biden står lige nu til at blive USAs næste præsident, mens Republikanerne ser ud til at fastholde deres flertal i Senatet. Og den kombination kan blive guld værd for aktier, mener eksperter.

Joe Biden ligner USAs nye præsident, men får samtidig svært ved at få gennemført større reformer på grund af en splittet kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix

Pilen peger på Joe Biden som vinder af et dramatisk amerikansk præsidentvalg. Selv om stemmerne stadig tælles op i flere afgørende stater, ligner det mere og mere en valgsejr til Demokraterne. Og dog. Republikanerne står nemlig til at beholde sit flertal i Senatet, og lader samtidig til at vinde flere pladser tilbage i Repræsentanternes Hus.

Dermed tyder alt på, at det bliver svært for Joe Biden at overholde sine valgløfter og få nogle større reformer igennem. Det kan blive et problem på klima- og sundhedsområdet, men for aktiemarkedet er det tilsyneladende godt nyt.

»Biden bliver bundet på hænder og fødder og får svært ved at lave store reformer. Det ser markedet som positivt, fordi der ikke kommer til at ske bemærkelsesværdige politiske forandringer,« vurderer chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.

Den opfattelse deles af Andreas Østerheden, der er chefstrateg hos Nordea. Han mener, at det særligt er den forsvundne udsigt til nye skattepolitiske reformer, som markedet reagerer positivt på. Og så spiller det også en rolle, at Joe Bidens personlighed umiddelbart er mere forudsigelig end Donald Trumps.

»Hvis der er noget investorerne godt kan lide, er det at undgå usikkerhed. Og de tror på en større forudsigelighed med Biden, end der har været under Trump,« siger Andreas Østerheden.

Positiv reaktion

Aktiemarkederne reagerede negativt på Donald Trumps udtalelser på et pressemøde onsdag morgen dansk tid, hvor han tidligt udråbte sin sejr og anklagede sine modstandere for svindel. Stemningen vendte dog igen, mens Joe Biden blev større og større favorit, og onsdag lukkede markederne med store stigninger. Og udviklingen ser ud til at fortsætte.

Andreas Østerheden havde egentlig regnet med, at den grønne bølge på aktiemarkederne først ville komme, når der var erklæret en endelig vinder af valget. Ifølge ham er opturen et tegn på investorernes glæde over det foreløbige valgresultats langsigtede konsekvenser.

»Vi kan med relativt stor sikkerhed aflæse fordelingen i Kongressen, der igen ser ud til at blive splittet. Det betyder, at lige meget hvilken præsident vi får, så er sandsynligheden for store skift i den politiske retning blevet markant mindre,« siger chefstrategen.

Tine Choi Danielsen lægger samtidig vægt på, at aktiemarkederne for første gang er på samme niveau som i starten af oktober. Altså inden meningsmålingerne tydede på en jordskredssejr til Demokraterne. Hun mener dog også, at en foreløbig afklaring omkring valget spiller en central rolle i de store stigninger.

»Usikkerheden omkring og op til valget er svundet ud. Nu går vi bare og venter på optællingerne, hvor den tilbageværende tvivl kommer markederne til gode,« siger hun.

Juridiske slagsmål kan give udsving

Den opadgående kurve på aktiemarkederne kan ifølge Andreas Østerheden og Tine Choi Danielsen blive stoppet af store juridiske slagsmål om valgresultatet. Trump-lejren har allerede lagt sag an i fire stater i et forsøg på enten at få stoppet optællingen eller få foretaget en omtælling.

Og det kan ifølge PFAs chefstrateg få investorerne til at frygte et scenarie som ved præsidentvalget i 2000, hvor det tog fem uger at få afgjort resultatet i Florida. Dengang faldt aktierne med ti procent.

»Hvis bare en af staterne får en omtælling, vil det aflejre sig i aktiemarkedet med det samme, fordi det vil skabe ny usikkerhed,« vurderer Tine Choi Danielsen.

Andreas Østerheden forventer også udsving i forbindelse med juridiske slagsmål om valgresultatet, men han mener ikke, det er noget, investorerne bør frygte.

»Jeg vil ikke udelukke, at vi i løbet af de kommende uger vil se ret store udsving på markederne. Der er dog ikke noget at være bange for, og vi anbefaler faktisk vores kunder at bruge de fald til at købe op i aktier,« siger han.

Du kan følge med i den afgørende fase af det amerikanske præsidentvalg minut for minut på Berlingskes liveblog her. Du kan også få et overblik over den aktuelle stemmefordeling i hver enkel stat her.

LÆS MERE