Amerikanske aktier tager massivt dyk

De amerikanske aktieindeks falder torsdag, og særligt IT-aktierne tegner sig for store minusser.

I USA er det primært IT-aktierne, der har drevet opturen under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix

De amerikanske aktiemarkeder er badet i rødt torsdag aften dansk tid, hvor især techaktier som Tesla, Amazon, Facebook og Apple trækker ned.

Alle de tre ledende aktieindeks i USA falder massivt. Det IT-tunge Nasdaq-indeks dykker 4,5 procent, mens S&P 500-indekset og Dow Jones-indekset falder henholdsvis 3,1 og 2,2 procent.

PFAs chefstrateg, Tine Choi Danielsen, minder om ordsproget »højt at flyve, dybt at falde«, når hun skal forklare den seneste udvikling på aktiemarkedet.

»Det er et helt normalt stemningsskifte, vi ser lige nu, og så er det typisk de aktier, der er steget mest, som falder mest,« vurderer hun.

Alene i år er de såkaldte FANG-aktier – Facebook, Amazon, Netflix og Google (som er ejet af Alphabet) – steget med 75 procent. De vilde kursstigninger har fået nogle analytikere til at rejse spørgsmålet: Er der risiko for en techboble?

Grund til at løfte brynene

Ikke mindst elbilproducenten Tesla med Elon Musk i spidsen har trukket overskrifter, fordi Tesla-aktien har banket i vejret i år med hele 400 procent.

Ifølge Tine Choi Danielsen er der god grund til at løfte brynene, når aktier stiger så hurtigt.

»Jeg tror dog ikke, at der er tale om en IT-boble. Tingene har set meget anderledes ud nu i forhold til, hvad de gjorde i årtiet op til IT-boblen, der bristede omkring årtusindskiftet. Den kæmpestore forskel er, at IT-selskaberne tjener penge i dag, hvilket de ikke gjorde op til IT-boblen,« siger hun.

Aktier i Facebook, Amazon, Netflix og Google ligger torsdag fire-fem procent lavere, mens Tesla-aktien dykker 7,5 procent.

Torsdag har den amerikanske sundhedsekspert Anthony Fauci gjort opmærksom på, at covid-19 fortsat udgør en trussel for den globale økonomi, mens det amerikanske ISM-indeks over­ra­skede en smule negativt i august.